W Poznaniu rusza największe wydarzenie dla branży spożywczej, opakowaniowej i HoReCa

W Poznaniu rusza największe wydarzenie dla branży spożywczej, opakowaniowej i HoReCa

W Poznaniu rusza największe wydarzenie dla branży spożywczej, opakowaniowej i HoReCa
Źródło zdjęć: © Polagra
Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska
30.09.2019 08:49, aktualizacja: 30.09.2019 15:29

Odkryjemy nowe trendy kulinarne, zobaczymy pracę maszyn na żywo, a także weźmiemy udział w interaktywnych warsztatach połączonych z degustacją. Jakie jeszcze niespodzianki czekają na nas podczas tegorocznej edycji?

Już 30 września w Poznaniu rozpocznie się największe wydarzenie kierowane do branży spożywczej, opakowaniowej i sektora HoReCa. W tym samym czasie bowiem, odbędą się TARGI POLAGRA TECH, POLAGRA FOOD, POLAGRA GASTRO I INVEST HOTEL, oraz TAROPAK I 4PRINT (na wszystkie wydarzenia obowiązuje jeden bilet). Będzie to okazja do spotkania przedstawicieli różnych współpracujących ze sobą branż. Uwagę zwiedzających z pewnością przykuje fakt, że podczas tego bloku targowego przyznano aż 24 Złote Medale, które są nagrodą dla najbardziej innowacyjnych produktów. W trakcie trwania targów poznamy nie tylko najnowsze trendy żywnościowe i technologiczne. Nie zabraknie również kulinarnych pokazów znakomitych szefów kuchni oraz warsztatów dla ludzi biznesu.

POLAGRA TECH – nowe technologie w branży spożywczej

Branża mięsna powinna być szczególnie zainteresowana ekspozycją targów, na które w tym roku składa się Salon Technologii Spożywczych (a przede wszystkim Salon Technologii Mięsnych i Rybnych). Zwiedzanie ekspozycji będzie krokiem w przyszłość, bowiem wystawcy zaprezentują najnowsze rozwiązania, które pozwolą produkować żywność według wysokich standardów. Pojawią się specjalne centra inspiracji, w których będzie można zobaczyć pracę maszyn na żywo.

Zwiedzający będą mogli wziąć bezpłatny udział w szkoleniach na temat Przemysłu 4.0, sztucznej inteligencji w przemyśle, monitorowania, optymalizacji i kontroli kosztów w przemyśle. Odpowiedzialnie rozwijając produkcję i mitygując ryzyka związane z wytwarzaniem żywności można skorzystać z bezpłatnego szkolenia z „Nowego wymiaru bezpieczeństwa żywności”.

Obraz
© Polagra Tech

Cykl szkoleń i wykładów podczas tegorocznych targów POLAGRA TECH zainauguruje konferencja Państwowej Inspekcji Pracy pt. „Profilaktyka zagrożeń wypadkowych oraz dobre praktyki w sektorze przetwórstwa mięsa.” Podczas trwania targów będzie można korzystać z porad ekspertów w zakresie rozwiązań technicznych w instalacjach chłodniczych i klimatyzacyjnych, uzdatniania wody technologicznej, regulacji prawnych dotyczących czynników chłodniczych oraz gospodarki odpadami.

POLAGRA FOOD – wszystko na temat jedzenia

Swoje wyroby zaprezentują m.in. polski sektor mleczarski i mięsny, firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz produkujące słodycze, herbaty, napoje, przyprawy i produkty spożywcze eko. Będą także wystawcy zagraniczni, w tym z Chorwacji, Francji, Indonezji, Chin, Indii, Litwy, Niemiec, Korei, Rosji, Senegalu, Węgier i Włoch.

Jak co roku odbędzie się także Forum Rzeźnictwa - Wędliniarstwa – Kuchmistrzostwa organizowane przez Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy. Specjalne pokazy będą przygotowane w oparciu o mięso polskiego pochodzenia, by zaakcentować jego jakość przed targowymi gośćmi.

Obraz
© Polagra Food

Zaproszeni do udziału w targach eksperci opowiedzą też o motywach związanych z rezygnacją ze spożywania mięsa, a także udzielą informacji na temat etykietowania produktów. Pojawi się odpowiedź na pytanie o to, jak bezpiecznie stosować takie oznaczenia jak: "bez laktozy", "bezglutenowy", "bez antybiotyków", "wege", "vegan" czy "bio". Nie zabraknie też szczegółów na temat komunikacji "proekologicznej" oraz ciekawostek związanych z trendami zero waste, nude food czy eko. Przewidziane jest również szkolenie dotyczące „foodowego” influencer marketingu.

Nowością będzie projekt "Wyspa Innowacji". Uczestnicy targów będą mogli się zapoznać z zakresem działalności oraz najważniejszymi osiągnięciami prezentowanych jednostek. Będzie można m.in. zapoznać się ze starymi odmianami roślin uprawnych, dowiedzieć się, na czym polega proces tradycyjnego wędzenia, zapoznać się z etapami produkcji cukru, a pod mikroskopem poobserwować rozwój drożdży. Wiele pokazów i prezentacji będą połączonych z możliwością degustacji.

POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL – nowowczesne rozwiązania dla hoteli i restauracji

Na targach zobaczymy propozycje wyposażenia profesjonalnych kuchni, aranżacji sal restauracyjnych i innych przestrzeni hotelowych. Warto uwagę poświęcić w szczególności produktom nagrodzonym Złotym Medalem MTP – to wyjątkowe rozwiązania jak np. aplikacja do zarządzania zamówieniami online, bezpieczne preparaty pozwalające uporać się z najtrudniejszymi do usunięcia zabrudzeniami w kuchni, szafa do sezonowania mięsa, zapewniająca perfekcyjne rezultaty mycia zmywarka czy urządzenie przygotowujące jajecznicę i owsianki przy wykorzystaniu pary pod ciśnieniem.

Obraz
© Polagra Gastro

W gronie nowości dedykowanych hotelom natomiast kolekcje krzeseł, które wyróżnia prosty, elegancki i ponadczasowy design, ekskluzywne łóżka hotelowe przygotowywane na zamówienia, z dbałością o każdy detal, wysokiej jakości tekstylia czy rozwiązania pozwalające na aranżację zewnętrznych stref hotelowych czy restauracyjnych takich jak np. tarasy, a także te, dzięki którym można pozyskać dodatkową przestrzeń użytkową, na przykład w postaci ogrodów zimowych.

Gastronomiczne serce targów najmocniej zabije w strefie konkursowej podczas 19. finału Kulinarnego Pucharu Polski, w którym najlepsi kucharze będą musieli stworzyć potrawy, korzystając z wyznaczonych składników. W przystawce znaleźć ma się papryka, ser Bursztyn, jajko i olej z esencją masła. W daniu głównym będą musieli użyć wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. W deserze natomiast pojawią się gruszka i orzechy laskowe. Z kolei w trakcie pokazów Master Class Show mistrzowie polskiej sceny kulinarnej podzielą się swoją wiedzą na temat roli ziół w kuchni, wykorzystania serów zagrodowych, nowoczesnych deserów restauracyjnych czy kuchni Podlasia, która powinna być inspiracją dla szefów kuchni stojących przed zadaniem zbudowania wegańskiego menu.

TAROPAK – dostawcy technologii pakowania i etykietowania

Na TAROPAK swoje produkty i usługi prezentują producenci i dostawcy technologii pakowania, etykietowania. Znaleźć tu można opakowania i technologie dedykowane zarówno branży spożywczej, chemicznej, motoryzacyjnej, farmaceutycznej, jak i kosmetycznej czy modowej.

Obraz
© Taropak

W nowoczesnych przestrzeniach Międzynarodowych Targów Poznańskich będzie można zobaczyć najnowocześniejszy park maszynowy branży opakowań i etykiet, Producenci i dystrybutorzy prezentują czynne linie pakujące, drukarki opakowań czy roboty. Wszystko co potrzebne do optymalizacji produkcji, pakowania i konfekcjonowania.

Źródło artykułu:WP Dom
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)