Nie leżało 5 sekund, to mogę to zjeść? Obalamy mity

Strona głównaNie leżało 5 sekund, to mogę to zjeść? Obalamy mity
21.10.2015 14:19
Nie leżało 5 sekund, to mogę to zjeść? Obalamy mity
Źródło zdjęć: © Fotolia

Aż 87 proc. osób spytanych przez badaczy z Aston University's School of Life and Health Sciences przyznało, że zjadłoby pożywienie które upadło im na podłogę lub już to zrobiło. Oznacza to, że wypowiadana w żartach reguła "jeśli nie leżało pięciu sekund, to bakterie nie zdążyły przeskoczyć" jest powszechnie stosowana w społeczeństwie. Skoro aż tak wiele osób podnosi z ziemi pożywienie, a następnie wkłada je do ust i spożywa ze smakiem, to postanowiono sprawdzić, czy reguła "5 sekund" naprawdę działa. Wyniki są zaskakujące!

Brytyjscy naukowcy zachęceni wynikami ankiet postanowili sprawdzić, czy rzeczywiście czas, w którym pożywienie styka się z podłożem na istotne znacznie dla rozwoju na nim flory bakteryjnej. Mimo, iż badania na pierwszy rzut oka wydają się nieco bezsensowe, to jednak rzuciły ono zupełnie nowe światło na to, jak zachowują się bakterie w zetknięciu z żywnością. Mówiąc wprost, sprawdzono jak szybko najgroźniejsze bakterie typu E-Coli oraz różne odmiany gronkowca przenoszą się na żywność. Pod uwagę wzięto różne podłoża takie jak terakotę, dywan lub drewnianą podłogę, a także różne rodzaje pokarmów –. od lepkich ciastek, po tosty albo makaron. Każdy z produktów musiał zaliczyć każde podłoże i przebywał na nim w różnych okresach czasu – od trzech do trzydziestu sekund. Jakie były wyniki?

Okazuje się, że najbezpieczniej jest jeść żywność która upadła nam dywan, a najlepiej jeśli jest to do tego żywność sucha –. jak np. chleb, kruche ciastka albo batoniki. Dużo większym zagrożeniem są twarde powierzchnie, w szczególności laminaty oraz terakota. W ich przypadku zaobserwowano dużo szybszy i większy ilościowo transfer bakterii na pokarm. Mokre pożywienie jak np. tort z kremem, albo kanapka posmarowana dżemem przyjmują na siebie więcej chorobotwórczych ustrojów, niż pokarm suchy. Badania wyraźnie potwierdziły, że im krótszy czas, w którym pożywienie styka się podłożem, tym mniej przeskoczy na nie bakterii. Mityczny czas poniżej pięciu sekund ma zatem sens! Im krócej pokarm styka się z powierzchnią podłogi, tym mniej bakterii przyjmuje. Wyniki pokazały, że w ciągu pięciu sekund ilość bakterii, która przechodzi na pokarm nie powinna nam zaszkodzić. Jest jednak jedno ALE.

Mentor badań, profesor Hilton, powiedział: "Spożywanie żywności, która spadła na podłogę wciąż niesie ze sobą ryzyko zakażenia. Wszystko zależy od tego, jakie bakterie znajdują się na podłodze. Zatem ci, którzy wierzyli w regułę 5 sekund mogą mieć trochę racji. Znaleźliśmy jasne dowody na to, że jeśli pożywienie upadnie na dywan, to akurat to miejsce daje najmniejsze szanse przeniesienia chorobotwórczych ustrojów w krótkim czasie.”

Jak to działa? Wszystko zależy od ilości bakterii potrzebnych do zarażenia i czasu. Przyjmuje się, że w zdecydowanej większości przypadków, potrzebne jest około 1. 000 bakterii, aby zarazić nimi człowieka i w ten sposób wywołać objawy chorobowe. Jeśli podniesiemy żywność z podłogi w ciągu kilku sekund, to z reguły taka ilość bakterii nie zdąży się pojawić na spożywanej przez nas żywności. Pierwsze pięć sekund wydaje się bezpieczne. To za mało, aby na suchym produkcie spożywczym pojawiło się aż tyle drobnoustrojów.

Wszystkim optymistom i wyznawcom zasady „5 sekund”. musimy jednak uzmysłowić, że nie ma tak łatwo. Wiele zależy od tego, w jakim stanie czystości utrzymujemy nasze podłogi i dywany. Jeśli jesteś typem leniwca i podłogę w kuchni zmywasz raz w miesiącu, to nawet sekunda może być za mało, abyś uniknął złych konsekwencji. Musimy też pamiętać, że liczba 10.000 bakterii to tylko pewien ogólny wyznacznik. Wiele szczepów i odmian tych małych organizmów może wywołać objawy w ilości zaledwie kilkuset sztuk. Jeśli zatem masz zamiar jeść rzeczy, które upadły na podłogę, to wcześniej upewnij się, że sprzątasz ją regularnie. Tak po prostu będzie dla ciebie bezpieczniej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)