Jak szybko rozpalić grilla? Nie męcz się, są na to sposoby

Jak szybko rozpalić grilla? Nie męcz się, są na to sposoby

Jak szybko rozpalić grilla? Nie męcz się, są na to sposoby
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Arkadiusz Stando
30.04.2018 13:54

Majówka to jeden z najlepszych okresów w roku na grillowanie. "Ani za ciepło ani za zimno", komarów jeszcze zbyt wiele nie ma, wręcz idealnie. Często rozpalanie grilla jednak staje się udręką, a przecież nie musi nią być.

Ogromne znaczenie podczas rozpalania ma materiał, którym palimy. Jedne rozpalają się szybciej, a inne wolniej. Nawet węgiel węglowi może być nierówny, jeśli kupicie eko-węgiel drzewny, to szykujcie się na długi i mozolny proces rozpalania.

Standardowy węgiel drzewny powinien rozpalać się około 15 minut. To znacznie krócej, w porównaniu do brykietu. Tu może to zająć nawet 45 minut. Ale oba te procesy można przyśpieszyć, korzystając z opalarki elektrycznej. To wydatek rzędu 60-70 zł, a sprzęt używany tylko do rozpalania grilla spokojnie wytrzyma lata.

Jeśli chodzi o rozpałkę, to doskonale sprawdza się zarówno w formie płynu jak i kostek. Dobrze jest mieć węgiel i brykiet. Na początku możemy skorzystać z warstwy węgla, która szybko się rozpali, a potem dodać brykiet. Następnie korzystając z opalarki szybko rozpalimy brykiet, który na długo utrzyma odpowiednią temperaturę.

Ciekawym sposobem jest również palenie drewnem, oczywiście naturalnym i nieprzetworzonym. Najlepiej sprawdzają się gatunki owocowe, nadają przyjemnego smaku potrawom. Nie należy natomiast korzystać z drzew iglastych. Pod wpływem temperatury żywica może być toksyczna.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)