Spamerzy zbierają siły przed kolejnymi atakami

Spamerzy zbierają siły przed kolejnymi atakami
25.01.2011 16:21
Spamerzy zbierają siły przed kolejnymi atakami

Ostatnie tygodnie przyniosły kolejne spadki liczby wysyłanego spamu. Zazwyczaj intensywny pod tym względem okres świąteczny, tym razem okazał się czasem odpoczynku spamerów. Nie na długo jednak - już na początku stycznia niechciane wiadomości znów zapełniły skrzynki pocztowe komputerów na całym świecie

Wiadomości spam stanowiły w grudniu ubiegłego roku 81,6. proc. wszystkich wysyłanych e-maili (w listopadzie 2010 r. - 84,31 proc.). Najbardziej zauważalny pod tym względem spadek przyniósł czas tuż po świętach Bożego Narodzenia: 27 grudnia zaledwie 7 na 10 maili zakwalifikowanych zostało jako spam. Jest to najniższy wynik odnotowany przez specjalistów firmy Symantec w ostatnich kilku latach.

288757757132421267
Źródło zdjęć: © (fot. Symantec)

Cyberprzestępcy szukają nowych, skuteczniejszych kanałów dotarcia do zwykłego użytkownika, co może być jednym z powodów spadku liczby spamu w ostatnim czasie - tłumaczy Maciej Iwanicki, inżynier systemowy z polskiego oddziału firmy Symantec. - Spam coraz częściej rozsyłany jest za pomocą portali społecznościowych, takich jak Facebook lub LinkedIn. Sieciowi przestępcy idą tam, gdzie potencjalna grupa ofiar jest coraz większa - dodaje Maciej Iwanicki.

Mimo chwilowego obniżenia aktywności, spamerzy nie przespali Nowego Roku. Oferty wysyłane z okazji 201. r. przypominały profesjonalnie wykonane, nieszkodliwe oferty reklamowe. Najczęściej prowadziły jednak do stron ze złośliwym oprogramowaniem lub wyłudzających dane.

Poniższe tabele przedstawiają czołówkę krajów pod względem pochodzenia wiadomości spam oraz lokalizacji hostów, służących atakom typu phishing.

Pochodzenie wiadomości typu spam

288757757132748947
Źródło zdjęć: © Kliknij, aby powiększyć (fot. Symantec)

Lokalizacja hostów do ataków typu phishing

288757757132880019
Źródło zdjęć: © Kliknij, aby powiększyć (fot. Symantec)
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)