Luka podczas logowania - wszyscy mogli widzieć twoich znajomych

Luka podczas logowania - wszyscy mogli widzieć twoich znajomych
Źródło zdjęć: © facebook

12.08.2010 15:07, aktual.: 12.08.2010 15:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ostatnio Facebook wprowadził nową funkcję ujawniającą się po błędnym wpisaniu hasła przy logowaniu. Pojawiał się wtedy profil logującej się osoby. Problem w tym, że funkcja została wykorzystana przez spamerów do zdobycia zdjęć i danych osobowych użytkowników

O błędzie poinformował Atul Agarwa z Secfence Technologies. Według niego przestępcy mogli stworzyć również strony phishingowe, wyłudzające hasła od nieświadomych użytkowników, a także sprawdzić czy podany przez nich adres e-mail znajduje się w bazie Facebooka.

Obraz
© (fot. AVG)

Według Atula, nawet wybranie najwyżego poziomu prywatności w ustawieniach konta niczego nie zmieniało. Facebook bardzo szybko zareagował na informację o luce w zabezpieczeniach, jego programiści w kilka godzin zabezpieczyli stronę.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (26)