Ponad 200 mln ha gleb na świecie skażone. Naukowcy biją na alarm
Globalne rolnictwo stoi przed wyzwaniem. Naukowcy biją na alarm w związku z zanieczyszczeniem gleby i przedostawaniem się do żywności substancji takich jak arsen, ołów czy kadm. Według najnowszych analiz, nawet 17 proc. światowych gruntów uprawnych kryje w sobie metale ciężkie.
Globalne rolnictwo zmaga się z poważnym problemem ekologicznym. Jak wynika z analizy naukowców przeprowadzonych dla American Association for the Advancement of Science (AAAS) i opublikowanych w czasopiśmie naukowym "Science" aż 242 mln ha gleb na świecie jest skażonych toksycznymi metalami ciężkimi, co stanowi jedną szóstą światowych pól uprawnych. To alarmujące dane, które mają poważne konsekwencje dla środowiska i zdrowia publicznego.
Przeanalizowali ponad 1000 badań regionalnych z całego świata
Zespół badaczy: Deyi Hou, Xiyue Jia, Liuwei Wang, Steve P. McGrath, Yong-Guan Zhu, Qing Hu, Fang-Jie Zhao, Michael S. Bank, David O’Connor, Jerome Nriagu - zebrał dane z ponad 1000 badań regionalnych na całym świecie, a także za pomocą technologii uczenia maszynowego.
"Ta mapa ilustruje, w jaki sposób zanieczyszczenie metalu jest niezależne od granic ludzkich. Aby rozwiązać ten problem, kraje będą musiały współpracować" - mówiła "The Guardian" dr Liz Rylott, starszy wykładowca na wydziale biologii na Uniwersytecie w Yorku. "Te odkrycia ujawniają głęboko niepokojący stopień, w jakim te naturalne trucizny zanieczyszczają nasze gleby, wchodzą do naszej żywności i wody oraz wpływają na nasze zdrowie i nasze środowisko" - komentowała ekspertka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie metale zanieczyszczają gleby?
Badania wykazały, że ok. 14-17 proc. gruntów uprawnych na naszej planecie jest zanieczyszczonych metalami takimi jak arsen, kadm, kobalt, chrom, miedź, nikiel czy ołów. Poziomy tych substancji przekraczają progi bezpieczeństwa, co stanowi zagrożenie dla jakości upraw i zdrowia społecznego. Dr Liz Rylott z Uniwersytetu w Yorku podkreśla, że metale ciężkie mogą prowadzić do zmian skórnych, ograniczenia funkcji nerwów i narządów, a także nowotworów.
Źródłem zanieczyszczenia są zarówno czynniki naturalne, jak i działalność człowieka. Skutki skażenia są długotrwałe i obejmują ryzyko dla ekosystemów, obniżenie plonów oraz zagrożenie dla jakości wody. Bioakumulacja w organizmach zwierząt hodowlanych dodatkowo zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu.
Problem będzie się dalej pogłębiał
W obliczu rosnącego zapotrzebowania na metale ziem rzadkich do produkcji zielonej technologii, naukowcy ostrzegają przed pogłębieniem się problemu. Od 900 mln do 1,4 mld ludzi na całym świecie żyje na obszarach wysokiego ryzyka zanieczyszczenia metalami. Kadm jest najbardziej rozpowszechnionym toksycznym metalem, szczególnie w Azji Południowej i Wschodniej, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce.
Dr Rylott zwraca także uwagę, że problem zanieczyszczeń metalami ciężkimi przekracza granice państw i wymaga międzynarodowej współpracy. Skutki dotykają przede wszystkim kraje o niskich i średnich dochodach, pogłębiając problem ubóstwa. Wpływ tych zanieczyszczonych upraw wchodzących do globalnych sieci żywności nie jest tak wyraźny - dodaje ekspertka.