Globalne ocieplenie kontra alkohol. Ulubione trunki zagrożone

Marcin Watemborski

20.08.2020 08:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zobacz też

Wyższe ceny, a nawet brak ulubionych trunków na półkach. Tak globalne ocieplenie może wpłynąć na produkcję alkoholu. Jak wyliczyli badacze, wzrost średniej globalnej temperatury o 2 stopnie Celsjusza mógłby skutkować stratą 56 proc. upraw wszystkich winnic na świecie. A w przypadku wzrostu o 4 stopnie nawet 85 proc. Daleka przyszłość? Wcale nie - efekty odczuwamy dziś. Globalne ocieplenie da znać o sobie także tym, którzy piją whisky. Szczególnie tą najsłynniejszą - torfową. Przez wzrost temperatury torfowiska wysychają, przez co niektóre destylarnie z Wielkiej Brytanii zmuszone zostały do rezygnacji z produkcji torfowej whisky.

alkoholpiwowino
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)