COVID-19 może powodować utratę węchu. Naukowcy w końcu wiedzą, dlaczego

Jednym z objawów zakażenia koronawirusem jest utrata węchu i smaku. Świadczą o tym wyniki badań, a także doniesienia z Wuhan, Włoch czy innych części świata. Naukowcy w końcu odkryli, dlaczego tak się dzieje.

Naukowcy wiedzą, dlaczego COVID-19 powoduje utratę węchu.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Modzelewska
SKOMENTUJ

Jedną z popularniejszych przyczyn utraty węchu są infekcje wirusowe: przeziębienie, chore zatoki lub inne infekcje górnych dróg oddechowych. Powodują zatkanie nosa, co uniemożliwia związkom aromatycznym dotarcie do receptorów znajdujących się w tym narządzie.

W przypadku nowego koronawirusa (SARS-CoV-2) wzór utraty węchu jest inny, co wyjaśnili Simon Gane z University of London oraz Jane Parker z University of Reading na łamach portalu "The Conversation".

Koronawirus i utrata węchu

Wiele osób z COVID-19 zgłosiło nagłą utratę węchu, a następnie nagły i pełny powrót do normalnego stanu w ciągu tygodnia lub dwóch. Co ciekawe, wiele z tych osób nie miało kataru, więc ich nos nie był zatkany. U innych osób występowała znacznie dłuższa, trwająca nawet kilka tygodni utrata węchu.

Zobacz też: Koronawirus. Ekspertka: o zagrożeniu wiedzieliśmy od lat, ale i tak się nie przygotowaliśmy.

Ten nagły powrót do normalnego odczuwania zapachów sugeruje obturacyjną utratę węchu, w której związki aromatyczne nie mogą dotrzeć do receptorów w nosie.

Wykorzystanie tomografii komputerowej do zbadania nosa i zatok osób chorujących na COVID-19 pozwoliło zauważyć, że część nosa, w której znajduje się nabłonek węchowy, jest zablokowana opuchniętą tkanką miękką i śluzem. Reszta nosa i zatok wygląda normalnie, a pacjenci nie mają problemów z oddychaniem przez nos.

Kiedy organizm zwalczy koronawirusa, a obrzęk w nosie ustąpi, wszystko wraca do normy. Związki aromatyczne ponownie docierają do nieuszkodzonych receptorów węchu. Dlaczego jednak w niektórych przypadkach węch nie wraca?

Naukowcy przypuszczają, że długo trwająca utrata możliwości odczuwania zapachów to efekt stanu zapalnego w organizmie. Zapalenie jest reakcją organizmu na uszkodzenia i powoduje uwolnienie substancji chemicznych, które niszczą zaangażowane tkanki.

Kiedy stan zapalny jest poważny, inne pobliskie komórki są naruszane lub niszczone przez "uszkodzenie rozbryzgowe”. Eksperci są zdania, że stanowi to drugi etap, w którym receptory węchu są atakowane. W takim wypadku odzyskiwanie węchu jest znacznie wolniejsze, ponieważ receptory węchowe potrzebują czasu na regenerację z zapasów komórek macierzystych w wyściółce nosa.

Wybrane dla Ciebie

USA prężą muskuły. Potężna siła zmierza na Bliski Wschód
USA prężą muskuły. Potężna siła zmierza na Bliski Wschód
Stany Zjednoczone kontra Iran. Ameryka nie zawsze zwyciężała
Stany Zjednoczone kontra Iran. Ameryka nie zawsze zwyciężała
Co dalej z misją kosmiczną Polaka? Czarne chmury nad ISS
Co dalej z misją kosmiczną Polaka? Czarne chmury nad ISS
To zdjęcie mówi wszystko. Izrael "złomuje bojem" starą broń w Iranie
To zdjęcie mówi wszystko. Izrael "złomuje bojem" starą broń w Iranie
Wyjątkowa technologia. Chiny prezentują nowy lotniskowiec Fujian
Wyjątkowa technologia. Chiny prezentują nowy lotniskowiec Fujian
Izrael lata jak u siebie. Iran traci kultowe śmigłowce z USA
Izrael lata jak u siebie. Iran traci kultowe śmigłowce z USA
Jak wywabić wirusa HIV z komórek? Naukowcy znaleźli sposób
Jak wywabić wirusa HIV z komórek? Naukowcy znaleźli sposób
Izrael traci zaawansowaną broń. Nagranie to potwierdza
Izrael traci zaawansowaną broń. Nagranie to potwierdza
Padł nowy rekord. Czy przyszłość przyniesie bezprzewodową energię?
Padł nowy rekord. Czy przyszłość przyniesie bezprzewodową energię?
Płoną fabryki broni w Iranie. Rosja ma poważny problem
Płoną fabryki broni w Iranie. Rosja ma poważny problem
To wpływa na apetyt. Mniejsza ilość snu zaburza gospodarkę hormonalną
To wpływa na apetyt. Mniejsza ilość snu zaburza gospodarkę hormonalną
To czym oddychamy na Ziemi bywa gorsze niż pył księżycowy
To czym oddychamy na Ziemi bywa gorsze niż pył księżycowy