Smog wpływa szkodliwie na mózg. Naukowcy radzą, jak chronić się przed zagrożeniem

Strona głównaSmog wpływa szkodliwie na mózg. Naukowcy radzą, jak chronić się przed zagrożeniem
17.07.2020 12:29
Smog wpływa szkodliwie na mózg. Naukowcy radzą, jak chronić się przed zagrożeniem
Źródło zdjęć: © Pixabay

Smog ma zabójczy wpływ na ludzki organizm. Naukowcy z uniwersytetu w Lancaster przekonują, że zanieczyszczone powietrze nie atakuje tylko płuc, ale pogarsza również funkcjonowanie mózgu. Eksperci radzą, co robić, aby skutecznie chronić się przed zagrożeniem.

Materiał powstał w ramach ekologicznej akcji WP Naturalnie.

Smog atakuje nie tylko płuca - alarmują naukowcy. Wiele wykonanych dotychczas badań wykazało, że zanieczyszczone powietrze może mieć również ogromny wpływ na pogorszenie się funkcji poznawczych oraz doprowadzić do szybszego starzenia się mózgu. Smog może przyczynić się do rozwoju wielu schorzeń, w tym choroby Alzheimera.

Naukowcy z uniwersytetu w Lancaster przypominają, że aby skutecznie chronić się przed zagrożeniem, warto zaopatrzyć się w filtry do oczyszczania powietrza, a także przede wszystkim - unikać ruchliwych ulic. Uczeni mówią także o zmianie złych nawyków żywieniowych.

Eksperci z Columbia University w Nowym Jorku przekonują, że wprowadzenie do swojej diety tłustych ryb może być kluczowe w ograniczeniu szkodliwego wpływu smogu na mózg. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie zwiększają bowiem sprawność intelektualną i w dużym stopniu zwalczają stany zapalne.

Zobacz też: Naukowcy odkryli nowego wirusa. Jest inny niż wszystko, co do tej pory widzieli

- Wyniki naszych badań dowodzą, że regularne spożywanie ryb działa ochronnie na mózg. Dieta tego typu niweluje uszkodzenia wywołane neurotoksynami, takimi jak ołów i rtęć - wyjaśnia dr Ka Kahe, jeden z autorów badania.

Jak informują naukowcy, w analizach udział wzięły osoby starsze, zamieszkujące obszary o wysokim stężeniu zanieczyszczeń powietrza.

Podczas badania eksperci dostrzegli wyraźny związek pomiędzy dietą a uszkodzeniami mózgu wywołanymi działaniem toksyn obecnych w powietrzu. Z ekspertyz wynika, że osoby które jadły mniej produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, były bardziej narażone na zaburzenia funkcji poznawczych.

- Zwykle mózg jest chroniony przez tzw. barierę krew-mózg, jednak toksyczne cząsteczki w powietrzu są tak małe, że potrafią przez nią przeniknąć i wywołać stan zapalny w układzie nerwowym. Zdrowa dieta może go złagodzić - wyjaśnia dr Cheng Chen, główny autor badania.

Wśród ryb, które są najlepszym źródłem kwasów omega-3 należy wymienić: tuńczyka, makrelę, śledzia i dzikiego łososia.

Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)