Równowartość jednego piwa. Szympansy spożywają tyle alkoholu dziennie
Badania pokazują, że dzikie szympansy codziennie spożywają ilość alkoholu równą jednemu piwu. Odkrycie to może wyjaśniać ludzkie skłonności do alkoholu.
Jak wynika z opublikowanego badania szympansy spożywają równowartość co najmniej jednego napoju alkoholowego dziennie. Dzieje się tak, ponieważ zwierzęta te jedzą fermentujące owoce.
Badanie przeprowadzone w Afryce, gdzie żyją te zwierzęta, potwierdza teorię, że ludzie mogli odziedziczyć po naczelnych zamiłowanie do alkoholu i zdolność do jego metabolizowania, mimo że jest on dla nas toksyczny.
"Kieliszek" do obiadu
Naukowcy zebrali owoce, które jedzą szympansy i zmierzyli zawartość etanolu, który powstaje w wyniku fermentacji cukru. Doszli do wniosku, że nasi ewolucyjni kuzyni spożywają alkohol codziennie - średnio 14 gramów etanolu każdego dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przelot Black Hawków nad Warszawą
– Po uwzględnieniu masy ciała, można powiedzieć, że szympansy wypijają kufel piwa dziennie – powiedział agencji AFP Aleksey Maro, główny autor badania opublikowanego w czasopiśmie Science Advances.
Teoria pijanej małpy
– Po raz pierwszy zaobserwowaliśmy, że nasi bliscy przodkowie faktycznie spożywają regularnie ilość alkoholu, która ma wpływ na ich funkcjonowanie – dodał Maro.
Odkrycie to wspiera teorię, że ludzie mogą dziedziczyć skłonność do alkoholu po przodkach z rodziny naczelnych. Teoria ta, znana jako "teoria pijanej małpy", została zaproponowana przez biologa Roberta Dudleya. Według niej, zdolność do metabolizowania alkoholu wywodzi się z codziennego spożywania fermentujących owoców przez przodków człowieka.
Nowe pytania
Badanie rodzi nowe pytania dotyczące biologicznych i behawioralnych skutków przewlekłego niskiego poziomu ekspozycji na etanol u naczelnych. Nie jest jasne, czy szympansy aktywnie poszukują fermentujących owoców, czy jedzą je przypadkowo.
Zrozumienie, jak szympansy radzą sobie z alkoholem, może pomóc w lepszym zrozumieniu ludzkich skłonności do jego spożywania. Maro podkreśla, że badania nad szympansami mogą dostarczyć cennych informacji o pochodzeniu ludzkiego spożycia alkoholu oraz jego ryzykach i potencjalnych korzyściach.