Przełomowa teoria. Ryby czują podobnie jak ssaki
Ostatnie odkrycia naukowców wykazują, że ryby doświadczają bólu na poziomie porównywalnym do ssaków. Nowe badania obalają wcześniejsze teorie i wymuszają nowe spojrzenie na wędkarstwo, rybołówstwo czy akwarystykę.
Lynne Sneddon, dyrektor ds. bio-weterynarii z University of Liverpool dokonała analizy dotychczasowych badań ryb i odczuwanego przez nie bólu. Jej wyniki były zaskakujące, ponieważ obalają powszechne, błędne przekonanie, że te zwierzęta nie są zdolne do tak zaawansowanego czucia.
Ekspertka w dziedzinie biologii zwierząt wodnych przyjrzała się 98 badaniom. Z większości wynikało, że ryby posiadają receptory czuciowe podobne do tych, które występują u ssaków. W badaniach uwzględniono różne czynniki i zachowania ryb. Sprawdzono również, jak zachowują się po podaniu im leków przeciwbólowych.
- Ryby wykazują podobny system bólu i przejawiają podobne zachowania do ssaków – podkreśliła Sneddon w rozmowie z portalem Newsweek.
Odkrycia nie są zupełnie nowe
Już w 2002 roku Sneddon zidentyfikowała receptory, które wykrywają bolesne bodźce u pstrąga tęczowego. To dowodziło, że ryby rzeczywiście odczuwają ból.
- Istnieją przekonujące dowody naukowe, nie tylko z mojego laboratorium, ale także pochodzące od innych badaczy, które potwierdzają moje odkrycie – ryby czują ból – zaznacza Sneddon.
Ból pomaga przetrwać
Chociaż ból jest nieprzyjemny, stanowi ważne narzędzie umożliwiające przetrwanie. Pomaga zwierzętom unikać obrażeń. Pamiętając źródło bólu, zwierzę może uniknąć tego samego niebezpieczeństwa w przyszłości.
Sneddona badała również behawioralne i fizjologiczne zmiany, które zachodzą u ryb poddawanych potencjalnie bolesnym bodźcom. Ryby, które odczuwały ból nie jadły, szybciej pracowały ich skrzela i nie brały udziału w zwykłych czynnościach. Wszystkim tym zamianom zapobiegało podanie środków przeciwbólowych.
Ból zadawany przez ludzi
Badaczka uważa, że ryby również odczuwają ból spowodowany działaniami człowieka. Mowa tutaj głównie o ich masowych połowach i wędkarstwie.
- Istnieje wiele sposobów uszkadzania tkanek ryb, które mogą powodować ból np. w wędkarstwie rekreacyjnym, akwakulturze i rybołówstwie, dlatego powinniśmy dążyć do poprawy sposobów traktowania ryb w tych kontekstach – dodała Sneddon.
Jej odkrycia rzucają zupełnie nowe światło na zachowania ryb, ale także na sposób, w jaki powinno się je traktować.
Źródło: Newsweek