Piwo będzie gorsze, a wino lepsze. Nie zgadniesz, dlaczego

Zmiany na rynku piwa
Zmiany na rynku piwa
Źródło zdjęć: © Canva
oprac. KLT

13.10.2023 07:42, aktual.: 17.01.2024 18:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zmiany klimatyczne, mogą znacząco wpłynąć na smak alkoholu. Piwo ucierpi, ale zyskać ma wino. O tym, jak zmiany klimatyczne wpływają na te dwa trunki, informują naukowcy na łamach Nature Communications oraz iScience.

Mimo działań, które mają na celu ograniczenie emisji gazów cieplarnianych, nadal obserwujemy wzrost średniej temperatury na Ziemi, który jest wynikiem działalności człowieka. Prognozy wskazują, że w ciągu najbliższych pięciu do siedmiu lat przekroczona zostanie kluczowa bariera 1,5 stopnia Celsjusza, co może mieć poważne konsekwencje dla naszej planety.

Jednym z aspektów, na które wpływa globalne ocieplenie, jest produkcja piwa. Szyszki chmielu, które są jednym z kluczowych składników piwa są coraz bardziej zagrożone przez zmiany klimatyczne. Chmiel dodaje się do piwa przed procesem warzenia, aby zwiększyć jego gorycz, lub później, aby zmienić ogólny smak. Chmiel ma też właściwości konserwujące gotowe piwo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naukowcy z Czeskiej Akademii Nauk (CAS) i Cambridge University przeprowadzili analizę danych z lat 1971-1994 oraz 1995-2018 i odkryli, że plony europejskiego chmielu maleją. Na niektórych kluczowych obszarach uprawy chmielu produkcja spadła o prawie 20 proc. Eksperci przewidują, że cieplejsze, dłuższe i bardziej suche lata dodatkowo pogorszą sytuację i mogą przyczynić się do wzrostu cen piwa.

Dodatkowo, zawartość alfa-kwasów chmielowych, które wpływają na gorzki smak piwa, spadła z powodu wyższych temperatur. Prognozy wskazują, że do 2050 r. ich zawartość może zmniejszyć się nawet o 31 proc.

Martin Mozny z CAS, współautor artykułu, ostrzegł plantatorów chmielu, że brak dostosowania technik uprawy do zmian może zagrozić jej opłacalności na niektórych obszarach. Może to skutkować niższą produkcją i wyższymi cenami dla browarów.

Eksperci zalecają przenoszenie upraw na wyżej położone tereny, gdzie jest więcej opadów, oraz instalowanie systemów nawadniających. Jednak prawdopodobnie niezbędne będą dalsze inwestycje i zwiększenie obszaru uprawy chmielu o około 20 proc.

Wino zyska na zmianie klimatu

Z drugiej strony, zmiany klimatyczne mogą wpływać pozytywnie na jakość wina. Jakość wina produkowanego z winogron szczepu wciąż rosnącego w tej samej winnicy często zmienia się z roku na rok. Jak dowiedli naukowcy z University of Oxford, ważną rolę odgrywa tutaj pogoda.

Po analizie szczegółowych danych meteorologicznych z 50 lat (1950-2020) oraz ocen sommelierów z winiarskiego regionu Bordeaux, badacze odkryli, że wino wyższej jakości produkowane jest w latach, w których występują wyższe temperatury i wcześniejsze, krótsze sezony wegetacyjne z cieplejszymi i bardziej wilgotnymi wiosnami, gorącym i suchym latem, chłodną i suchą jesienią i chłodnymi, bardziej wilgotnymi zimami. Takich lat wraz ze zmianą klimatu ma być coraz więcej.

Ogólnie rzecz biorąc, jakość wina w Bordeaux wykazywała tendencję do poprawy w latach 1950–2020. Chociaż mogło to wynikać z ocieplenia się klimatu w tym okresie, rolę mogło odgrywać także rosnące w tym okresie wykorzystanie technologii przy produkcji wina albo dostosowywanie przez producentów stosowanych technik do preferencji konsumentów.

Naukowcy skoncentrowali się na Bordeaux, ponieważ jest to region winiarski nawadniany wyłącznie przez opady atmosferyczne, który zarazem posiada długoterminowe zapisy dotyczące jakości win. Ocena win jest subiektywna i niezaślepiona, co oznacza, że krytycy wina znają pochodzenie win, które degustują.

W przeciwieństwie do poprzednich badań, gdzie skupiano się wyłącznie na pogodzie w okresie wegetacyjnym, w tym badaniu zbadano także wpływ pogody w okresie zimowym. Jak powiedział cytowany przez BBC pierwszy autor, Andrew Wood z University of Oxford, naukowcy znaleźli dowody na to, że wpływ temperatury i opadów występuje przez cały rok.

- Tendencja - niezależnie od tego, czy wynika ona z preferencji krytyków wina, czy ogółu społeczeństwa - jest taka, że ludzie na ogół wolą mocniejsze wina, które dłużej dojrzewają i zapewniają bogatszy, intensywniejszy smak, wyższą słodycz i niższą kwasowość – wskazał Wood. - Ogólnie rzecz biorąc, wraz ze zmianami klimatycznymi na całym świecie obserwujemy, że wraz z większym ociepleniem wina stają się coraz mocniejsze.

Ponieważ zmiany klimatyczne powodują korzystne dla jakości wina zjawiska pogodowe w Bordeaux, zdaniem autorów jakość wina z tego regionu prawdopodobnie będzie nadal rosła. Ale tylko do momentu, gdy zmniejszą się opady.

Zdaniem autorów publikacji uzyskane wyniki można odnieść nie tylko do win z Bordeaux, ale również do innych regionów winiarskich. Zamierzają przeprowadzić dalsze badania, by to potwierdzić. Jak przypuszczają, roczne wahania pogody i zmiany klimatyczne wpływają również na jakość plonów z innych wieloletnich upraw, na przykład kakao czy kawy.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)