Wódka z czerstwego chleba. Polacy chcą zapobiec marnowaniu pieczywa

Start-up z Krakowa ma ciekawy pomysł na ograniczenie marnowania jedzenia. Jest nim produkcja wódki z czerstwego pieczywa. Jak alarmuje Bartłomiej Rak, prezes Rebread, Polacy rocznie marnują blisko 2 miliony ton pieczywa.

Okowita z czerstwego chleba
Źródło zdjęć: © Rebread
Konrad Siwik

Nie jest to tylko marnotrawstwo jedzenia czy pieniędzy, ale również większy ślad węglowy, co wynika z droższej produkcji jedzenia ze względu na ocieplenie klimatu. Z czerstwego pieczywa produkują oni okowitę, ale mają również inne pomysły na wykorzystanie suchych odpadów wyrobów piekarskich.

– Wiemy już, że jesteśmy w stanie wytworzyć kosmetyki. Mamy też rozpisane inne ścieżki, które chcemy sprawdzić. Na pewno chcemy podejść do napoju probiotycznego, chcemy zrobić piwo – zdradza prezes Rebread w rozmowie z Newseria Biznes.

Pomysły firmy się na tym nie kończą. W planach mają produkcję biodegradowalnych opakowań jednorazowych czy stworzenie filamentu do drukarek 3D. – Aktualnie pracujemy nad kosmetykami i napojem probiotycznym, bo to są takie produkty, które szybko mogą trafić na rynek. Dlatego potraktowaliśmy je priorytetowo. Nasza idea działania właśnie taka ma być, że chcemy bardzo szybko wypuszczać produkty, wychodzić z nimi na rynek i sprawdzać, jak zostaną odebrane – wyjaśnia Rak.

Firma szuka wsparcia finansowego przy budowie laboratorium, w którym będą prowadzić dalszą pracę nad pomysłami z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Według Raportu Federacji Polskich Banków Żywności do wyrzucania chleba w 2018 roku przyznało się 49 procent Polaków. Jest to kategoria produktów najczęściej marnowanych przez konsumentów. Łącznie to aż 2 miliony ton rocznie.

– Do tej pory uratowaliśmy prawie 2 tony, czyli niespecjalnie dużo, biorąc pod uwagę, ile tego surowca wyrzucamy. Ale to dopiero początek. Wierzę, że z biegiem czasu uda nam się uratować coraz więcej – wyjaśnia Bartłomiej Rak. – Z drugiej strony cały czas szukamy też wiedzy i know-how, doświadczenia we wprowadzaniu produktów na rynek w dużej skali. Zależy nam na tym, żeby duże sieci handlowe zainteresowały się produktami, które powstają właśnie w takim procesie recyklingu – podsumowuje.

Krakowski start-up był jednym z uczestników Bizroastu, którego inwestorzy przyglądali się spółkom z sektora foodtech. Wydarzenie to miało miejsce podczas cyklicznej imprezy networkingowej Thursday Gathering, która odbywa się w warszawskim Varso w każdy czwartek.

Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Odparowuje wszystko co żywe. Rosjanie zaczęli demontować potężną broń
Odparowuje wszystko co żywe. Rosjanie zaczęli demontować potężną broń
Najstarsze powietrze w historii. Było uwięzione w 6-milionowym lodzie
Najstarsze powietrze w historii. Było uwięzione w 6-milionowym lodzie
Sprawdzono ją w Ukrainie. Polska chce nią zwalczać drony
Sprawdzono ją w Ukrainie. Polska chce nią zwalczać drony
Chiny mają nowy okręt. Rzuca wyzwanie największym mocarstwom
Chiny mają nowy okręt. Rzuca wyzwanie największym mocarstwom
Nie tylko Koreańczycy. Ujawniono, kto jeszcze walczy za Rosję
Nie tylko Koreańczycy. Ujawniono, kto jeszcze walczy za Rosję
Mówią, że są lepsze niż F-35. Będą produkowane w Ukrainie
Mówią, że są lepsze niż F-35. Będą produkowane w Ukrainie
Lotnicze marzenie Ukraińców. Chcą je składać u siebie
Lotnicze marzenie Ukraińców. Chcą je składać u siebie
USA wsparły Polskę w zwalczaniu dronów. Rozstawiły system z Turcji
USA wsparły Polskę w zwalczaniu dronów. Rozstawiły system z Turcji
Polskie satelity ICEYE i PIAST lecą w kosmos. Start planowany na wtorek
Polskie satelity ICEYE i PIAST lecą w kosmos. Start planowany na wtorek
Widziały je tysiące osób. Czym były jasne kule na niebie?
Widziały je tysiące osób. Czym były jasne kule na niebie?
Ewolucyjna zagadka. Dlaczego ludzie nie mają ogonów?
Ewolucyjna zagadka. Dlaczego ludzie nie mają ogonów?
Kopiują Rosjan. Montują klatki na swoich czołgach
Kopiują Rosjan. Montują klatki na swoich czołgach