Nowy gatunek kawy. Naukowcy uważają, że jest odporny na zmiany klimatyczne
21.04.2021 23:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie tak dawno naukowcy ostrzegali, że postępujące zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla wielu gatunków kawy, a ulubiony napój może zniknąć m.in. z naszych stołów. Jak się jednak okazuje, istnieją gatunki, którym niestraszne globalne ocieplenie.
Zmiany w zakresie temperatur oraz opadów deszczu towarzyszące globalnemu ociepleniu stanowią poważne zagrożenie dla wielu gatunków roślin. Jednym z nich są kawowce, z których pozyskuje się ziarna niezbędne do produkcji kawy.
Kawa odporna na zmiany klimatyczne
Naukowcy odkryli jednak nowy, dziko rosnący gatunek kawowca (Coffea stenophylla), który jest w stanie poradzić sobie ze zmianami klimatycznymi, o czym informują na łamach czasopisma "Nature Plants". Roślina występuję w Afryce Zachodniej, a zrobiona z niej kawa przypomina kawę z gatunku Arabica. Ta odmiana jest szczególnie zagrożona z powodu globalnego ocieplenia, bo potrzebuje
Do tej pory eksperci uważali, że Coffea stenophylla wyginęła, a ostatnie jej egzemplarze można spotkać wyłącznie na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Jednak ta odmiana kawy została ponownie odkryta w Sierra Leone. Naukowcy pobrali jej próbki w celu weryfikacji smaku i warunków, w jakich może funkcjonować. Okazało się, że roślina jest w stanie wytrzymać w temperaturze do 24,9°C, czyli w znacznie wyższej niż w przypadku pozostałych gatunków kawy.
Jak donosi serwis ScienceAlert, wcześniejsze badania sugerują, że Coffea stenophylla może przetrwać okresy suszy i jest również częściowo odporna na rdzę liści kawy, czyli grzybową chorobę roślin. Ma więc wiele zalet przemawiających za jej uprawą. Naukowcy wiążą z nią duże nadzieje.
- Nie pojawi się w kawiarniach w ciągu najbliższych kilku lat, ale myślę, że w ciągu pięciu do siedmiu lat zobaczymy, jak wejdzie na rynek jako kawa niszowa, jako kawa o wysokiej wartości, a potem myślę, że tak będzie bardziej powszechna – przyznał News Aaron Davis, szef badań nad kawą w Królewskich Ogrodach Botanicznych w Wielkiej Brytanii, cytowany przez ScienceAlert.