Nowy gatunek kawy. Naukowcy uważają, że jest odporny na zmiany klimatyczne
Nie tak dawno naukowcy ostrzegali, że postępujące zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla wielu gatunków kawy, a ulubiony napój może zniknąć m.in. z naszych stołów. Jak się jednak okazuje, istnieją gatunki, którym niestraszne globalne ocieplenie.
21.04.2021 23:26
Zmiany w zakresie temperatur oraz opadów deszczu towarzyszące globalnemu ociepleniu stanowią poważne zagrożenie dla wielu gatunków roślin. Jednym z nich są kawowce, z których pozyskuje się ziarna niezbędne do produkcji kawy.
Kawa odporna na zmiany klimatyczne
Naukowcy odkryli jednak nowy, dziko rosnący gatunek kawowca (Coffea stenophylla), który jest w stanie poradzić sobie ze zmianami klimatycznymi, o czym informują na łamach czasopisma "Nature Plants". Roślina występuję w Afryce Zachodniej, a zrobiona z niej kawa przypomina kawę z gatunku Arabica. Ta odmiana jest szczególnie zagrożona z powodu globalnego ocieplenia, bo potrzebuje
Do tej pory eksperci uważali, że Coffea stenophylla wyginęła, a ostatnie jej egzemplarze można spotkać wyłącznie na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Jednak ta odmiana kawy została ponownie odkryta w Sierra Leone. Naukowcy pobrali jej próbki w celu weryfikacji smaku i warunków, w jakich może funkcjonować. Okazało się, że roślina jest w stanie wytrzymać w temperaturze do 24,9°C, czyli w znacznie wyższej niż w przypadku pozostałych gatunków kawy.
Jak donosi serwis ScienceAlert, wcześniejsze badania sugerują, że Coffea stenophylla może przetrwać okresy suszy i jest również częściowo odporna na rdzę liści kawy, czyli grzybową chorobę roślin. Ma więc wiele zalet przemawiających za jej uprawą. Naukowcy wiążą z nią duże nadzieje.
- Nie pojawi się w kawiarniach w ciągu najbliższych kilku lat, ale myślę, że w ciągu pięciu do siedmiu lat zobaczymy, jak wejdzie na rynek jako kawa niszowa, jako kawa o wysokiej wartości, a potem myślę, że tak będzie bardziej powszechna – przyznał News Aaron Davis, szef badań nad kawą w Królewskich Ogrodach Botanicznych w Wielkiej Brytanii, cytowany przez ScienceAlert.