Koronawirus a cukrzyca. COVID-19 wyjątkowo groźny dla cukrzyków? Diabetolodzy odpowiadają
Diabetolodzy informują, że osoby z cukrzycą mogą osiągać znacznie gorsze rezultaty leczenia COVID-19. Zwracają jednak uwagę, że nie należy popadać w panikę, a ryzyko ciężkiej postaci choroby może być zmniejszone.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne na swojej stronie przestawiło zależności między koronawirusem SARS-CoV-2 oraz COVID-19, a cukrzycą. Specjaliści zauważają, że problemem nie jest większe prawdopodobieństwo zakażenia, ale ryzyko wystąpienia groźnych powikłań.
- W Chinach (...) zauważono, iż pacjenci z cukrzycą posiadają wyższe ryzyko rozwoju ciężkich powikłań i zgonu niż osoby bez cukrzycy - poinformowało Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. - Ponadto można zauważyć pewną zależność między liczbą chorób towarzyszących (np. cukrzyca, choroba serca) i ryzykiem rozwoju ciężkich powikłań COVID-19 (im więcej chorób, tym to ryzyko jest wyższe).
Specjaliści zwracają uwagę na to, że osoby obciążone cukrzycą mają ogólnie większe prawdopodobieństwo rozwoju ciężkich objawów powikłań powirusowych, a także chorób towarzyszących. Z drugiej strony jednak podkreślają, że ryzyko to nie jest większe niż u reszty populacji, o ile cukrzyca jest odpowiednio kontrolowana.
Diabetolodzy przypominają, że niewłaściwie leczona i kontrolowana cukrzyca może prowadzić do innych powikłań, w tym chorób serca, co dodatkowo zwiększa niebezpieczeństwo gwałtownego rozwinięcia się zakażenia SARS-CoV-2. Ta sama zależność jest obserwowana w przypadku innych wirusowych zakażeń.
Zobacz też: Koronawirus. Jak się przed nim uchronić? Nie wystarczy mycie rąk
Zwraca się również uwagę na to, że osoby chorujące głównie na cukrzycę typu 1. może dojść do zaostrzenia się choroby, jeśli przechodzą oni ostry stan zapalny, w tym infekcję wirusową. Jednocześnie specjaliści podkreślają że "nie są znane jakiekolwiek przyczyny, dla których ryzyko rozwoju COVID-19 u pacjentów z cukrzycą typu 1 lub 2 miałoby być inne".
- Osoby z powikłaniami cukrzycowymi posiadają prawdopodobnie wyższe ryzyko osiągnięcia gorszych rezultatów leczenia COVID-19 niż chorzy na cukrzycę bez powikłań lub innych schorzeń bez względu na typ choroby - czytamy na stroie PTD.
Zdaniem diabetologów odpowiednie kontrolowanie cukrzycy jest kluczowe w tym wypadku do budowania odporności zarówno w przypadku zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2, jak i dla ogólnego zdrowia. Uspokajają również pacjentów, pandemia nie ma wpływu na produkcję i dystrybucję insuliny oraz innych środków potrzebnych do leczenia cukrzycy. Nie ma również żadnych przeciwwskazań, by w przypadku zakażenia koronawirusem odstawić leki na cukrzycę.