Gorzki lek najlepiej leczy. A dlaczego jest gorzki?
Wielu pacjentów narzeka na gorzki smak leków. Skąd bierze się ta cecha? Odpowiedzi szukali eksperci cytowani przez Live Science.
Leki, choć mają pomagać w powrocie do zdrowia, często zaskakują nieprzyjemnym smakiem. Gorzki syrop czy metaliczny posmak tabletek to doświadczenie znane wielu osobom. Skąd bierze się ta właściwość leków?
Składniki leków i ich pochodzenie
Jak podaje Live Science, większość współczesnych leków wykorzystuje związki występujące w naturze, czerpiąc np. z roślin czy bezkręgowców morskich takich jak gąbki lub koralowce.
Przelot Black Hawków nad Warszawą
Orazio Taglialatela Scafati, biolog farmaceutyczny z Uniwersytetu Fryderyka II w Neapolu, zwrócił uwagę na to, że organizmy te są niezwykle statyczne. - Nie mogą się poruszać. Nie mogą uciec. Dlatego jedynym narzędziem, jakim dysponują, aby bronić się przed drapieżnikami, jest produkcja toksycznych dla ludzi lub innych zwierząt substancji chemicznych - dodał Scafati.
W odpowiedzi na to u ludzi i wielu innych zwierząt rozwinęły się receptory smaku, które wykrywają te szkodliwe związki, a gorzki smak stanowi wyraźny sygnał, by unikać spożywania tych organizmów.
Jak powstają nowoczesne leki?
Współczesna farmakologia wykorzystuje wiedzę o tych naturalnych związkach, ponieważ niektóre z nich, zależnie od dawkowania, przynoszą korzystny wpływ dla zdrowia. Część leków, jak penicylina czy morfina, pochodzi bezpośrednio z natury. Większość jednak to substancje inspirowane naturalnymi pierwowzorami, ale zmodyfikowane, by były skuteczniejsze i bezpieczniejsze.
Każdy lek musi spełniać określone wymagania: być łatwy do podania, dobrze się wchłaniać i działać na konkretny cel w organizmie. Często wymaga to zmian w strukturze chemicznej, co może wpływać na smak preparatu.
Smak to nie wszystko – liczy się cała forma
Jak tłumaczy Bahijja Raimi-Abraham z King's College London, ważne jest rozróżnienie między substancją czynną a całą formą leku. Oprócz składnika aktywnego, w tabletkach czy syropach znajdują się substancje pomocnicze, które mają poprawić wchłanianie i stabilność oraz ułatwić podanie.
Teoretycznie zatem dodanie substancji pomocniczych o właściwościach smakowych mogłoby pomóc w walce z nieprzyjemnym smakiem substancji czynnej w tabletkach i syropach. Rzeczywistość jest jednak bardziej skomplikowana.
- Ludzie skupiają się głównie na smaku, ale my powinniśmy skupić się na innych walorach. Nie myślimy tylko o smaku, ale o zapachu, o posmaku, konsystencji i wyglądzie. Te czynniki decydują o tym, czy ktoś zaakceptuje lek - wyjaśniła Raimi-Abraham.