Astronauci wyhodowali mięso w kosmosie. Po raz pierwszy w historii

Produkcja mięsa bez mięsa nie jest żartem. Coraz więcej firm inwestuje w technologie wytwarzania syntetycznej wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Ostatnio udało się to nawet na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Wyhodowano mięso na ISS.
Źródło zdjęć: © East News | Piotr Jedzura/REPORTER
Karolina Modzelewska

W 2018 roku izraelski startup Aleph Farms dokonał przełomu w produkcji mięsa. W warunkach laboratoryjnych firma wyhodowała stek, który swoim wyglądem, ale i konsystencją przypominał mięso dostępne w supermarketach.

Aleph Farms jest jedną z tych firm, które w swojej misji i wizji zawarły chęć ulepszania świata. Startup dąży do tego, aby oferować lepsze i zdrowsze mięso, bez konieczności niehumanitarnego zabijania zwierząt. Nie zapomina również o swoich klientach, ponieważ mięso od Aleph Farms ma być nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Mięso z kosmosu

Startup ma nadzieję, że pewnego dnia zapewni dostęp do pożywnego mięsa, bez konieczności zabijania zwierząt wszystkim na Ziemi, a może i wszystkim w kosmosie. Pierwsze próby realizacji tego celu zostały już podjęte. Astronauci z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej z sukcesem wykorzystali procesy wytwórcze Aleph Farms do stworzenia "kosmicznej wołowiny".

Ten pierwszy w swoim rodzaju eksperyment odbył się 26 września w rosyjskim module Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Astronauci wykorzystali bioprinter 3D do formowania tkanki mięśniowej. Innymi słowy "wyhodowali" mały kawałek wołowiny w warunkach mikrograwitacji.

- Udowadniamy, że mięso można wytwarzać zawsze i wszędzie, w każdych warunkach - powiedział w wywiadzie dla "The Guardian" Didier Toubia, dyrektor generalny Aleph Farms.

Zróbmy sobie mięso

Eksperyment stwarza nowe perspektywy żywienia osób przebywających w kosmosie. Własna produkcja jest bowiem doskonałym sposobem na zapewnienie dostępu do świeżych i smacznych produktów. Dodatkowo dowodzi skuteczności całego procesu produkcji mięsa Aleph Farms. Skoro sprawdza się w wyjątkowo trudnych, kosmicznych warunkach, dlaczego ma nie przyjąć się na Ziemi?

Aleph Farms nie jest jedyną firmą, która pracuje nad technologią wytwarzania syntetycznego mięsa. Podobne projekty są realizowane chociażby w Polsce. Przykładem są działania Stanisława Łobodziaka, szefa laboratorium biologicznego w Centrum Nauki Kopernik, który w ostatnim czasie wyhodował mięso kurczaka na liściach szpinaku.

Źródło: Futurism, The Guardian, GeekWeek

Wybrane dla Ciebie

Co z komunikacją? Problematyczne podróże z prędkością światła
Co z komunikacją? Problematyczne podróże z prędkością światła
Zmasowany atak na Ukrainę. Taka była skuteczność obrony powietrznej
Zmasowany atak na Ukrainę. Taka była skuteczność obrony powietrznej
Rozwinie elektronikę. Ten wyjątkowy kryształ "oddycha"
Rozwinie elektronikę. Ten wyjątkowy kryształ "oddycha"
Ukraina ujawnia. Rosja wykorzystała znaczną część zapasów uzbrojenia
Ukraina ujawnia. Rosja wykorzystała znaczną część zapasów uzbrojenia
To już dzisiaj. Wyjątkowy spektakl na niebie
To już dzisiaj. Wyjątkowy spektakl na niebie
Prawda wyszła na jaw. USA wspierały Chiny militarnie
Prawda wyszła na jaw. USA wspierały Chiny militarnie
Transformacja lotnisk.  Sztuczna inteligencja i nowe technologie na horyzoncie
Transformacja lotnisk. Sztuczna inteligencja i nowe technologie na horyzoncie
Ukraińcy pokazali broń w Kielcach. Chcą ją zaoferować Polsce
Ukraińcy pokazali broń w Kielcach. Chcą ją zaoferować Polsce
Czy przeszczepy organów mogą przedłużyć życie?
Czy przeszczepy organów mogą przedłużyć życie?
Płazy cierpiały na choroby kostne. Odkryli to badacze z Opola
Płazy cierpiały na choroby kostne. Odkryli to badacze z Opola
Nie każdy dostrzega tę iluzję optyczną. Naukowcy są zaskoczeni
Nie każdy dostrzega tę iluzję optyczną. Naukowcy są zaskoczeni
Przyjrzeli się zbrojeniom Polski. Stawiają nas za wzór
Przyjrzeli się zbrojeniom Polski. Stawiają nas za wzór