Astronauci wyhodowali mięso w kosmosie. Po raz pierwszy w historii
Produkcja mięsa bez mięsa nie jest żartem. Coraz więcej firm inwestuje w technologie wytwarzania syntetycznej wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Ostatnio udało się to nawet na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
08.10.2019 | aktual.: 08.10.2019 16:08
W 2018 roku izraelski startup Aleph Farms dokonał przełomu w produkcji mięsa. W warunkach laboratoryjnych firma wyhodowała stek, który swoim wyglądem, ale i konsystencją przypominał mięso dostępne w supermarketach.
Aleph Farms jest jedną z tych firm, które w swojej misji i wizji zawarły chęć ulepszania świata. Startup dąży do tego, aby oferować lepsze i zdrowsze mięso, bez konieczności niehumanitarnego zabijania zwierząt. Nie zapomina również o swoich klientach, ponieważ mięso od Aleph Farms ma być nie tylko zdrowe, ale i smaczne.
Mięso z kosmosu
Startup ma nadzieję, że pewnego dnia zapewni dostęp do pożywnego mięsa, bez konieczności zabijania zwierząt wszystkim na Ziemi, a może i wszystkim w kosmosie. Pierwsze próby realizacji tego celu zostały już podjęte. Astronauci z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej z sukcesem wykorzystali procesy wytwórcze Aleph Farms do stworzenia "kosmicznej wołowiny".
Ten pierwszy w swoim rodzaju eksperyment odbył się 26 września w rosyjskim module Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Astronauci wykorzystali bioprinter 3D do formowania tkanki mięśniowej. Innymi słowy "wyhodowali" mały kawałek wołowiny w warunkach mikrograwitacji.
- Udowadniamy, że mięso można wytwarzać zawsze i wszędzie, w każdych warunkach - powiedział w wywiadzie dla "The Guardian" Didier Toubia, dyrektor generalny Aleph Farms.
Zróbmy sobie mięso
Eksperyment stwarza nowe perspektywy żywienia osób przebywających w kosmosie. Własna produkcja jest bowiem doskonałym sposobem na zapewnienie dostępu do świeżych i smacznych produktów. Dodatkowo dowodzi skuteczności całego procesu produkcji mięsa Aleph Farms. Skoro sprawdza się w wyjątkowo trudnych, kosmicznych warunkach, dlaczego ma nie przyjąć się na Ziemi?
Aleph Farms nie jest jedyną firmą, która pracuje nad technologią wytwarzania syntetycznego mięsa. Podobne projekty są realizowane chociażby w Polsce. Przykładem są działania Stanisława Łobodziaka, szefa laboratorium biologicznego w Centrum Nauki Kopernik, który w ostatnim czasie wyhodował mięso kurczaka na liściach szpinaku.
Źródło: Futurism, The Guardian, GeekWeek