Żywność ultraprzetworzona szkodliwa jak papierosy. Stanowi większość diety wielu z nas
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dane 10 milionów osób zostały wykorzystane do wielkiego badania wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie. Ten rodzaj żywności stanowi w niektórych krajach rozwiniętych już ponad połowę diety, a jej negatywny wpływ na zdrowie jest porównywalny z papierosami.
Żywność ultraprzetworzona (UPF – ultra processed food) jest równie szkodliwa dla zdrowia, jak palenie papierosów – to wnioski z badań, przeprowadzonych przez naukowców z francuskiej Sorbony, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w USA i Uniwersytetu w Sydney.
Badacze zidentyfikowali 32 skutki zdrowotne, związane z UFP. Na czele listy jest m.in. o 50 proc. większe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia, o 40–66 proc. zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób serca, otyłości, cukrzycy typu 2 i problemów ze snem, a także o 48–53 proc. wyższe ryzyko zaburzeń lękowych i innych zaburzeń psychicznych.
Przemysłowa żywność szkodliwa jak papierosy
Do badań opublikowanych przez The BMJ (nazwa jest skrótem od stosowanego wcześniej British Medical Journal) odniosło się wielu naukowców z całego świata. Jednym z nich jest prof. Carlos Monteiro, z Uniwersytetu w São Paulo, zajmujący się kwestiami żywienia i zdrowia publicznego.
Jego zdaniem jednoznacznie negatywny wpływ UPF na zdrowie sprawia, że szkodliwa żywność powinna być sprzedawana w opakowaniach z ostrzeżeniami podobnymi do tych, które stosuje przemysł tytoniowy. Zwłaszcza, że może uzależniać podobnie jak palenie tytoniu czy alkohol.
"UPF wypiera na całym świecie zdrowszą, mniej przetworzoną żywność, a także powoduje pogorszenie jakości diety. UFP jest obecnie tak rozpowszechniona i ma tak duży wpływ na zdrowie ludzi, że jej sprzedaż i spożycie powinny zostać mocno ograniczone" – stwierdził prof. Monteiro podczas międzynarodowego kongresu poświęconego leczeniu otyłości.
UPF – żywność ultraprzetworzona
UPF to nazwa żywności, powstającej w wyniku procesów przemysłowych. W procesie produkcji powszechną praktyką jest zwiększanie m.in. zawartość cukrów, tłuszczu czy soli, a do wytworzenia produktów spożywczych wykorzystuje się niskokosztowe składniki, które nie mają bezpośredniego zastosowania kulinarnego.
Elementem UPF są także dodatki kosmetyczne, wzmacniające wyrazistość smaku czy zapachu. W praktyce do żywności ultraprzetworzonej można zaliczyć m.in. niektóre przekąski i słodycze, część gotowych dań czy napojów gazowanych.
Łukasz Michalik, dziennikarz Wirtualnej Polski