Wino wróciło z ISS. Naukowcy znają pierwsze wyniki eksperymentu

Naukowcy ujawnili wyniki badań wina, które na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej spędziło aż 14 miesięcy. Analizy przeprowadzone w ramach Mission WISE mają pomóc w walce z globalnym ociepleniem oraz w zrozumieniu wpływu mikrograwitacji na złożone systemy biologiczne.

Wino wróciło z ISS na początku roku
Wino wróciło z ISS na początku roku
Źródło zdjęć: © Getty Images | David McNew / Stringer
Karolina Modzelewska

25.03.2021 19:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Eksperci wysłali 12 butelek francuskiego wina Petrus na ISS w listopadzie 2019 roku. Wyjątkowy ładunek wrócił w nienaruszonym stanie na Ziemię na pokładzie kapsuły Dragon od SpaceX w styczniu br., po spędzeniu 14 miesięcy w przestrzeni kosmicznej. Jego badania potrwają nawet kilka lat, ale firma Space Cargo Unlimited, odpowiedzialna za organizację misji, już teraz zdradza pierwsze wnioski.

Wino z kosmosu

Wstępne badanie odbyło się 1 marca i polegało na organoleptycznej weryfikacji właściwości trunku. W Bordeaux, mieście słynącym z produkcji jakościowego wina, zgromadził się 12-osobowy zespół badawczy, który degustował i porównywał wino "ziemskie" i "kosmiczne" pod względem walorów smakowych, wizualnych i zapachowych.

- Oczywiście analiza jest wciąż na wczesnym etapie, ale pierwsze wyniki są bardzo obiecujące dla przyszłości programu badawczego. Jesteśmy niezwykle entuzjastyczni – powiedział Nicolas Gaume, który uczestniczył w badaniu.

Eksperci próbowali wina Petrus rocznik 2000. Jednogłośnie uznali, że smak kosmicznego wina wciąż pozostał znakomity, podobnie jak i aromat, co oznacza, że 14-miesięczny pobyt na ISS miał niewielki wpływ na jego walory pod tym względem. Zauważalne zmiany dotyczyły natomiast jego koloru, który stał się jasnobrązowy.

- Jeśli chodzi o składniki aromatyczne i smakowe: dwa wina zostały opisane przy użyciu bogatego słownictwa świadczącego o niezwykłej złożoności zapachowej i smakowej. Zwrócono szczególną uwagę na zmysłowe wymiary słodyczy, harmonii i trwałości – powiedział Philippe Darriet, cytowany przez Space Cargo Unlimited.

Oprócz wina, w kosmos poleciało również 320 pędów winorośli. Okazało się, że pędy rosły i rozkwitały szybciej, niż pędy znajdujące się w podobnych warunkach na Ziemi, co dowodzi, że mikrograwitacja ma na nie istotny wpływ. Eksperci uważają, że jeszcze za wcześniej, aby formułować naukowe wnioski, ale przekonują, że "pierwsze obserwacje potwierdzają wyjątkowo innowacyjne podejście Space Cargo Unlimited, które polega zarówno na wykorzystaniu przestrzeni kosmicznej jako nowego środowiska badawczego dla przyszłości rolnictwa oraz czerpaniu korzyści z winorośli jak i wina, które są niesamowitym medium do badań naukowych, jak pokazał to Pasteur w przeszłości".

W kolejnym etapie badań eksperci skupią się na szczegółowych analizach składu biochemicznego wina z kosmosu. Ich wyniki pozwolą zrozumieć wpływ środowiska kosmicznego na starzenie się wina oraz na jego walory smakowe, zapachowe oraz barwę.

Komentarze (3)