To przełomowe lody. Japończycy opracowali je tak, że się nie roztopią

Czy lody mogą przetrwać upał bez topnienia? Naukowcy odkrywają tajemnice stabilności dzięki polifenolom, które mogą zmienić przyszłość deserów.

EDMONTON, CANADA  JULY 18:
A food booth offers Tokyo-inspired ice cream flavors like avocado coconut soft serve and whipped lemonade at a busy summer festival in Edmonton, Alberta, Canada, on July 18, 2025. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)Lody są nieodłączną częścią lata.
Źródło zdjęć: © GETTY | NurPhoto
Aleksandra Dąbrowska

Lody to nieodłączny element lata, ale ich szybkie topnienie bywa problematyczne. Składają się głównie ze śmietanki i cukru. Maszyny do ich produkcji najczęściej ubijają masę w chłodzonym bębnie, a następnie, gdy na jego wnętrzu utworzy się zmarznięta warstwa, skrobak ją zdejmuje. To ma zapobiegać wzrostowi kryształków lodu do dużych rozmiarów. Właśnie dlatego niektóre lody mają lekko "poszarpaną" konsystencję.

Japońska firma Kanazawa Ice stworzyła lody, które nie topnieją, dzięki zastosowaniu polifenoli. Te antyoksydanty, obecne w wielu owocach, zapewniają lodom stabilność nawet w wysokich temperaturach. W tym celu, japońska firma używa polifenoli wyekstrahowanym z truskawek.

Jak działają polifenole w lodach?

Cameron Wicks, naukowczyni z General Mills, badała wpływ polifenoli na lody. Substancje te, jak informuje BBC, są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Eksperymenty z kwasem taninowym wykazały, że wyższe stężenia powodują zagęszczenie mieszanki śmietankowej. Po schłodzeniu, lody z 3% kwasu taninowego były na tyle gęste, że można je było kroić nożem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce

Obserwując mieszaninę pod mikroskopem Wicks zaobserwowała zależność, że im wyższe stężenie kwasu taninowego dodane było do lodów, tym wyraźniej widać było globulki tłuszczu. Kwas taninowy wchodził w interakcję z białkami w kremie, tworząc sieć uniemożliwiającą łączenie się globulek tłuszczu.

Lody zrobione z takiej substancji są odporne na topnienie. Dlaczego? BBC wyjaśnia, że tłuszcze uwolnione z roztopionych kryształków śmietanki nie mogą spłynąć, właśnie dzięki dodanym polifenolom.

Smak i tekstura. Co zamiast roztapiania?

Forbes podaje, cytując Kanazawa Ice, że smak lodów produkowanych przez firmę zbliżony jest do wanilii z nutą truskawki, pomimo pochodzenia kluczowego polifenola. Jeśli zaś chodzi o konsystencję, lody z upływem czasu stają się coraz bardziej miękkie i przypominają znany nam budyń.

Chociaż polifenole mogą stać się popularnym stabilizatorem, nie wiadomo, czy lody odporne na topnienie pojawią się w sprzedaży. Konsumenci mogą mieć mieszane uczucia wobec lodów, które nie topnieją w tradycyjny sposób.

Źródło: BBC, Forbes

Źródło artykułu: WP Tech

Wybrane dla Ciebie

Dziwna kometa w Układzie Słonecznym. Coś dzieje się z jej kolorami
Dziwna kometa w Układzie Słonecznym. Coś dzieje się z jej kolorami
Czy Putin może wygrać wojnę z Ukrainą? Eksperci nie mają złudzeń
Czy Putin może wygrać wojnę z Ukrainą? Eksperci nie mają złudzeń
Czołg K2PL, czyli docelowa konstrukcja dla Polski. Hyundai Rotem ujawnia szczegóły
Czołg K2PL, czyli docelowa konstrukcja dla Polski. Hyundai Rotem ujawnia szczegóły
USA biorą przykład z Ukrainy. Wydadzą na to pięć miliardów dolarów
USA biorą przykład z Ukrainy. Wydadzą na to pięć miliardów dolarów
Jeszcze lepszy niż Bayraktar. Zbudowali go z Ukraińcami
Jeszcze lepszy niż Bayraktar. Zbudowali go z Ukraińcami
Nowe odkrycie. Z materii otaczającej planetę może powstać księżyc
Nowe odkrycie. Z materii otaczającej planetę może powstać księżyc
Te gryzonie mają własny język. Naukowcy chcą go zrozumieć
Te gryzonie mają własny język. Naukowcy chcą go zrozumieć
Miejsce uwielbiane przez fotografów. Wkrótce wstęp będzie płatny
Miejsce uwielbiane przez fotografów. Wkrótce wstęp będzie płatny
Anomalia grawitacyjna. Co się właściwie stało?
Anomalia grawitacyjna. Co się właściwie stało?
Gorzki lek najlepiej leczy. A dlaczego jest gorzki?
Gorzki lek najlepiej leczy. A dlaczego jest gorzki?
"Niebezpieczna technologia". Rosja testuje nowe drony
"Niebezpieczna technologia". Rosja testuje nowe drony
Laserowa komunikacja w kosmosie. Sygnał dotarł z odległości 350 mln km
Laserowa komunikacja w kosmosie. Sygnał dotarł z odległości 350 mln km