To przełomowe lody. Japończycy opracowali je tak, że się nie roztopią

Czy lody mogą przetrwać upał bez topnienia? Naukowcy odkrywają tajemnice stabilności dzięki polifenolom, które mogą zmienić przyszłość deserów.

EDMONTON, CANADA  JULY 18:
A food booth offers Tokyo-inspired ice cream flavors like avocado coconut soft serve and whipped lemonade at a busy summer festival in Edmonton, Alberta, Canada, on July 18, 2025. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)Lody są nieodłączną częścią lata.
Źródło zdjęć: © GETTY | NurPhoto
Aleksandra Dąbrowska

Lody to nieodłączny element lata, ale ich szybkie topnienie bywa problematyczne. Składają się głównie ze śmietanki i cukru. Maszyny do ich produkcji najczęściej ubijają masę w chłodzonym bębnie, a następnie, gdy na jego wnętrzu utworzy się zmarznięta warstwa, skrobak ją zdejmuje. To ma zapobiegać wzrostowi kryształków lodu do dużych rozmiarów. Właśnie dlatego niektóre lody mają lekko "poszarpaną" konsystencję.

Japońska firma Kanazawa Ice stworzyła lody, które nie topnieją, dzięki zastosowaniu polifenoli. Te antyoksydanty, obecne w wielu owocach, zapewniają lodom stabilność nawet w wysokich temperaturach. W tym celu, japońska firma używa polifenoli wyekstrahowanym z truskawek.

Jak działają polifenole w lodach?

Cameron Wicks, naukowczyni z General Mills, badała wpływ polifenoli na lody. Substancje te, jak informuje BBC, są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Eksperymenty z kwasem taninowym wykazały, że wyższe stężenia powodują zagęszczenie mieszanki śmietankowej. Po schłodzeniu, lody z 3% kwasu taninowego były na tyle gęste, że można je było kroić nożem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce

Obserwując mieszaninę pod mikroskopem Wicks zaobserwowała zależność, że im wyższe stężenie kwasu taninowego dodane było do lodów, tym wyraźniej widać było globulki tłuszczu. Kwas taninowy wchodził w interakcję z białkami w kremie, tworząc sieć uniemożliwiającą łączenie się globulek tłuszczu.

Lody zrobione z takiej substancji są odporne na topnienie. Dlaczego? BBC wyjaśnia, że tłuszcze uwolnione z roztopionych kryształków śmietanki nie mogą spłynąć, właśnie dzięki dodanym polifenolom.

Smak i tekstura. Co zamiast roztapiania?

Forbes podaje, cytując Kanazawa Ice, że smak lodów produkowanych przez firmę zbliżony jest do wanilii z nutą truskawki, pomimo pochodzenia kluczowego polifenola. Jeśli zaś chodzi o konsystencję, lody z upływem czasu stają się coraz bardziej miękkie i przypominają znany nam budyń.

Chociaż polifenole mogą stać się popularnym stabilizatorem, nie wiadomo, czy lody odporne na topnienie pojawią się w sprzedaży. Konsumenci mogą mieć mieszane uczucia wobec lodów, które nie topnieją w tradycyjny sposób.

Źródło: BBC, Forbes

Źródło artykułu: WP Tech
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy test zaliczony. Indie testują spadochrony kapsuły Gaganyaan
Kluczowy test zaliczony. Indie testują spadochrony kapsuły Gaganyaan
Tak wjeżdżają do Pokrowska. Byli uważani za "drugą armię świata"
Tak wjeżdżają do Pokrowska. Byli uważani za "drugą armię świata"
Kod kresowy na Marsie. Coś uderzyło w Czerwoną Planetę
Kod kresowy na Marsie. Coś uderzyło w Czerwoną Planetę
Przekazali broń Ukrainie. Teraz wyciągają wnioski
Przekazali broń Ukrainie. Teraz wyciągają wnioski
Nie tylko F-16. Dostali z Holandii Jaka-52
Nie tylko F-16. Dostali z Holandii Jaka-52
Wykryto sygnał radiowy z komety 3I/ATLAS. Co się na niej dzieje?
Wykryto sygnał radiowy z komety 3I/ATLAS. Co się na niej dzieje?
Nie mają mózgu. Ale czy myślą?
Nie mają mózgu. Ale czy myślą?
Rosjanie w Pokrowsku. Szarża ukraińskiego czołgu we mgle
Rosjanie w Pokrowsku. Szarża ukraińskiego czołgu we mgle
Zostawili Zachód w tyle. Produkują więcej niż całe NATO razem wzięte
Zostawili Zachód w tyle. Produkują więcej niż całe NATO razem wzięte
Najsilniejszy rozbłysk słoneczny tego roku. Czas na zorze polarne?
Najsilniejszy rozbłysk słoneczny tego roku. Czas na zorze polarne?
Nieznane tunele pod Nottingham. Według legend ukrywał się tam Robin Hood
Nieznane tunele pod Nottingham. Według legend ukrywał się tam Robin Hood
Jeziora w Amazonii gotują się w upale. To oznacza śmierć dla zwierząt
Jeziora w Amazonii gotują się w upale. To oznacza śmierć dla zwierząt