Solenie żywności zwiększa ryzyko raka żołądka

Najbardziej popularna przyprawa świata odpowiada za znaczną część przypadków raka żołądka – stwierdzili badacze z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu. Po przeanalizowaniu danych niemal pół miliona osób naukowcy nie mają wątpliwości: wraz ze zużyciem soli rośnie ryzyko wystąpienia raka żołądka.

Dieta bogata w sól sprzyja rakowi żołądka
Dieta bogata w sól sprzyja rakowi żołądka
Źródło zdjęć: © Lic. CC0, Pixabay
Łukasz Michalik

11.05.2024 | aktual.: 12.05.2024 11:34

Związek pomiędzy spożyciem soli a rakiem żołądka nie jest niczym nowym – był znany już od lat, ale dotychczasowe badania koncentrowały się przede wszystkim na mieszkańcach Azji. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili przeanalizować dane dotyczące przypadków raka żołądka w kontekście mieszkańców Europy.

Wyniki są jednoznaczne: osoby, które często – według własnych deklaracji - dosalają potrawy, mają w porównaniu z niesolącymi, o blisko 40 procent większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.

Wniosek ten potwierdza analiza danych ponad 470 tys. Brytyjczyków, zebranych podczas projektu badawczego UK-Biobank od 2006 roku. 11-letnia obserwacja pozwoliła na stwierdzenie, że u osób, które w ogóle nie soliły, ryzyko wystąpienia raka żołądka jest mniejsze o 39 proc.

Współautorka badania, Selma Kronsteiner-Gicevic, stwierdziła komentując dostrzeżoną zbieżność, że potwierdzono ją także po uwzględnieniu czynników demograficznych, społeczno-ekonomicznych i wpływu stylu życia.

Rak żołądka znajduje się na piątym miejscu listy najczęściej występujących nowotworów na świecie, a ryzyko jego wystąpienia wzrasta po przekroczeniu 50 roku życia. Uwagę naukowców zwróciła jednak rosnąca liczba przypadków diagnozy nowotworu także u osób młodszych.

Poza innymi czynnikami ryzyka, jak m.in. cukrzyca typu 2 czy zakażenie bakterią Helicobacter pylori, zdaniem badaczy odpowiada za to zbyt bogata w sól dieta. Wnioski podsumował kierownik badania, Tilman Kühn:


Naszym badaniem chcemy podnieść świadomość na temat negatywnych skutków wysokiego spożycia soli i zapewnić podstawę do podjęcia działań zapobiegających rakowi żołądka.

Tilman KühnUniwersytet Medyczny w Wiedniu

Łukasz Michalik, dziennikarz Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)