Solenie żywności zwiększa ryzyko raka żołądka
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najbardziej popularna przyprawa świata odpowiada za znaczną część przypadków raka żołądka – stwierdzili badacze z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu. Po przeanalizowaniu danych niemal pół miliona osób naukowcy nie mają wątpliwości: wraz ze zużyciem soli rośnie ryzyko wystąpienia raka żołądka.
Związek pomiędzy spożyciem soli a rakiem żołądka nie jest niczym nowym – był znany już od lat, ale dotychczasowe badania koncentrowały się przede wszystkim na mieszkańcach Azji. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili przeanalizować dane dotyczące przypadków raka żołądka w kontekście mieszkańców Europy.
Wyniki są jednoznaczne: osoby, które często – według własnych deklaracji - dosalają potrawy, mają w porównaniu z niesolącymi, o blisko 40 procent większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.
Wniosek ten potwierdza analiza danych ponad 470 tys. Brytyjczyków, zebranych podczas projektu badawczego UK-Biobank od 2006 roku. 11-letnia obserwacja pozwoliła na stwierdzenie, że u osób, które w ogóle nie soliły, ryzyko wystąpienia raka żołądka jest mniejsze o 39 proc.
Współautorka badania, Selma Kronsteiner-Gicevic, stwierdziła komentując dostrzeżoną zbieżność, że potwierdzono ją także po uwzględnieniu czynników demograficznych, społeczno-ekonomicznych i wpływu stylu życia.
Rak żołądka znajduje się na piątym miejscu listy najczęściej występujących nowotworów na świecie, a ryzyko jego wystąpienia wzrasta po przekroczeniu 50 roku życia. Uwagę naukowców zwróciła jednak rosnąca liczba przypadków diagnozy nowotworu także u osób młodszych.
Poza innymi czynnikami ryzyka, jak m.in. cukrzyca typu 2 czy zakażenie bakterią Helicobacter pylori, zdaniem badaczy odpowiada za to zbyt bogata w sól dieta. Wnioski podsumował kierownik badania, Tilman Kühn:
Naszym badaniem chcemy podnieść świadomość na temat negatywnych skutków wysokiego spożycia soli i zapewnić podstawę do podjęcia działań zapobiegających rakowi żołądka.
Łukasz Michalik, dziennikarz Wirtualnej Polski