Rolnictwo zabije ludzkość? Pojawił się nowy grzyb

Zabija nawet 50 proc. chorujących. Groźny grzyb, odporny na leki, powstał dzięki... rolnictwu. Taniej żywności możemy zawdzięczać coś, co odbierze zdrowie.

Rolnictwo zabije ludzkość? Pojawił się nowy grzyb
Źródło zdjęć: © iStock.com
Adam Bednarek

29.05.2019 07:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

"Specjaliści z całego świata zajmujący się zdrowiem zmagają się z gwałtownym wzrostem liczby śmiertelnie niebezpiecznych, opornych na leki szczepów grzybów Candida auris, które atakują ludzi o osłabionych systemach odpornościowych" - pisze Mark Buchanan na portalu forsal.pl.

Obecnie patogen rozprzestrzenia się poprzez kontakt z chorym pacjentem. Stąd źródłem bardzo często są szpitale. Po raz pierwszy grzyb wykryty został w 2009 roku w Japonii. Według obecnych szacunków patogen zabija nawet 50 proc. chorujących.

Jedna z teorii zakłada, że grzyby pojawiły się nie w medycynie, a rolnictwie. Za ich powstanie może być odpowiedzialne stosowanie środków grzybobójczych. Fungicydy hamują wzrost grzybów w roślinach i owocach. Ich skład chemiczny jest podobny do środków grzybobójczych stosowanych w lekach dla człowieka.

Fungicydy, jak pisze Buchanan, stanowią nawet 30 proc. sprzedaży wszystkich środków grzybobójczych. Ale problem dotyczy nie tylko rolnictwa.

Z najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu York wynika, że rzeki na całym świecie są silnie zanieczyszczone antybiotykami. Badacze przeanalizowali próbki z 72 państw z całego świata. Antybiotyki wykryto w 65 proc. monitorowanych miejsc. Naukowcy nie mają wątpliwości - to już globalny problem. Dotyczy bowiem nie tylko Afryki czy Azji, ale występujący także w Europie.

Jak pisze PAP, najczęściej w rzekach spotyka się trimetoprym (wykorzystywany w leczeniu infekcji układu moczowego) czy metronidazol, stosowany przeciw bakteriom beztlenowym. W niektórych przypadkach stężenie było 300 razy większe niż dopuszczają do tego normy.

Obecność antybiotyków w rzekach może przyczynić się do wzrostu odporności na antybiotyki. Czyli powstania tzw. superbakterii.

wiadomościbrainlyzdrowie
Komentarze (51)