Pracują nad nowym ziemniakiem. Lepszym, bo "klimatycznym"
Zachodzące zmiany klimatyczne w ciągu najbliższych kilku dekad mocno wpłyną na światowe rolnictwo. Aby przygotować się do nowych warunków, naukowcy z Maine już pracują już nad nowym typem ziemniaka.
02.12.2021 | aktual.: 24.02.2022 15:56
Wyższe temperatury oznaczają zmiany w długości okresów wegetacyjnych, susze, a także nowe szkodniki i choroby. Nawet drobne z pozoru zmiany, w skali globalnej mogą przynieść poważne obniżenie zbiorów, a co z a tym idzie – widmo głodu. W odniesieniu do zbóż i ziemniaków, stanowiących podstawę jadłospisu dla większości społeczeństw, mowa o stratach sięgających milionów ton żywności rocznie.
"Prognozy dotyczące ocieplenia to większe opady deszczu, a ziemniaki nie tolerują długotrwałego nadmiaru wilgoci. (…) Jeżeli chcemy, żeby ziemniaki były w przyszłości nadal z powodzeniem uprawiane w Maine, musimy stworzyć odmiany odporne na nadchodzące zmiany" – twierdzi Gregory Porter, profesor ekologii i zarządzania uprawami na Uniwersytecie Maine.
Idąc tym tropem naukowiec zapowiada taką modyfikację rośliny, która zniesie upały, ale również będzie odporniejsza na ataki pasożytów. Znakiem charakterystycznym nowej odmiany kartofla będą mocniej "owłosione", mięsiste liście. Rzęski utrudnią mszycom poruszanie się po roślinie i jednocześnie ochronią ją przed wysychaniem.
Zobacz także
Prace hodowlane już trwają, ale ich ukończenie wymaga przynajmniej 10 lat żmudnego krzyżowania, aż do uzyskania oraz utrwalenia pożądanych cech. Następnie potrzeba będzie od dwóch do pięciu lat do uzyskania zgody na wprowadzenie nowej odmiany warzywa do sprzedaży. W tym momencie, "prototypowe" egzemplarze przechodzą testy na polach Wirginii, Karoliny Północnej oraz Florydy.
Więcej informacji znajdziesz w źródle: G. Porter, E. Mallory, B. Tooley, Predicting the response of a potato-grain production system to climate change for a humid continental climate using DSSAT, "Agricultural and Forest Meteorology".