Niezłe odkrycie. Naukowcy ustalili jakie jedzenie sprawia, że czujemy się szczęśliwi

Stara ludowa mądrość głosi: przez żołądek - do serca. Jak w wielu porzekadłach tego typu, tak i w tym jest ziarno prawdy. Również tej naukowej. Firma Uber Eats, wspólnie z szefem kuchni Jozefem Youssefem z Kitchen Theory, mistrzem kuchni molekularnej, przygotowała ranking 10 potraw o naukowo udowodnionych właściwościach do poprawiania nastroju. Wśród składników, dzięki którym uśmiechamy się częściej, znalazły się między innymi: czekolada, czerwone mięso oraz kimchi.

Niezłe odkrycie. Naukowcy ustalili jakie jedzenie sprawia, że czujemy się szczęśliwi
Źródło zdjęć: © Kitchen Theory
Barnaba Siegel

22.03.2018 | aktual.: 22.03.2018 16:34

Jedzenie lepsze niż seks? Firmie Uber Eats, we współpracy z szefem kuchni molekularnej i założycielem Kitchen Theory, Jozefem Youssefem, udało się dowieść, że węglowodany, razem z zielonym i żółtym jedzeniem, pomagają nam się rozchmurzyć, a także czerpać większą przyjemność z życia i uśmiechać się częściej. Dzięki takiej kombinacji składników jesteśmy po prostu bardziej szczęśliwi. Jest jednak coś jeszcze...

Pikanterii całemu badaniu dodaje fakt, że co czwarty Polak i co trzeci Włoch większą przyjemność czerpią z delektowania się jedzeniem na wynos niż z seksu!

Przepis na szczęśliwe życie

Z eksperymentu przeprowadzonego przez Jozefa Youssefa wynika również, że między niektórymi składnikami a poprawą naszego humoru zachodzą bezpośrednie związki.

Obraz
© Domena publiczna

Koreańska sałata kimchi

- Istnieje wyraźna, naukowa korelacja między tym, co jemy, a tym, jak się czujemy i jaki mamy nastrój. Mówi się, że różnorodność jest smakiem naszego życia. Bogata i zróżnicowana dieta pomagają nam zachować szczęśliwy umysł i ciało. Dlatego usługi takie jak Uber Eats, które oferują szeroką gamę potraw, pomagają nam nie tylko zaspokoić głód, lecz także poprawić nasz nastrój, zabierając nasze kubki smakowe w niekończącą się przygodę i pozwalając nam poczuć się szczęśliwymi - mówi Jozef Youssef z Kitchen Theory.

W tej podróży do szczęścia, która zaczyna się na naszym podniebieniu, a konkretnie - w naszych kubkach smakowych, ważne okazały się takie komponenty jedzenia jak tekstura oraz kolor spożywanych posiłków. Co sprawia, że po kilku kęsach na naszej twarzy gości uśmiech?

  • Chrupiące i ciągnące się jedzenie, razem z bogatymi w antyoksydanty składnikami, takimi jak: awokado, mango, borówki i figi, które obniżają stres;
  • Zieleń nas uspokaja, a żółty wprawia w pozytywny nastrój. Kombinacja zielonych warzyw z żółtymi składnikami sprzyja odczuwaniu szczęścia;
  • Bogate w składniki odżywcze składniki, takie jak np. ryby, pomagają nam sprostać trudom całodziennej pracy;
  • Potrawy takie, jak kurczak, czerwone mięso, czekolada i orzechy są bogate w tryptofan, czyli rodzaj aminokwasu, który zwiększa wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.
Obraz
© Domena publiczna

Jarmuż

- Współpraca z szefem kuchni Jozefem Youssefem pomogła nam uświadomić sobie naukowe podstawy, pozwalające lepiej zrozumieć, jaki jest wpływ jedzenia na nasz nastrój. Dzięki wiedzy o trendach gastronomicznych oraz preferencjach smakowych użytkowników, możemy zapewnić im nie tylko różnorodne i zbilansowane posiłki, lecz także przyczynić się do tego, by dobre jedzenie było dostępne codziennie dla wszystkich, na wyciągnięcie ręki. Tylko jedno kliknięcie dzieli nas dzisiaj od tego, aby na stół użytkownika trafiła potrawa, która nie tylko zaspokoi jego głód, lecz również zapewni uśmiech na jego twarzy – dodaje Jeanette Mellinger z Ubera, główny strateg stojący za badaniem Uber Eats.

Wygłodniała Europa i szczęśliwe jedzenie made in Poland

Według statystyk zgromadzonych przez Uber Eats mieszkańcy Starego Kontynentu w celu poprawy humoru najczęściej sięgają po burgera, pizzę albo słodycze. Europejczycy najczęściej składają swoje zamówienia w weekendy, ale w różnych godzinach. Polaków głód dopada najszybciej, bo już o godzinie 14.00 w niedzielę. To wtedy najczęściej sięgają po smartfona i zamawiają jedzenie z dostawą do domu. Z kolei u Szwedów jedzeniowy zegar wybija zazwyczaj w sobotę o godzinie 18.00. Najpóźniej do stołu zasiadają Belgowie: zazwyczaj o godzinie 19:00 w piątki.

Prawie połowa mieszkańców Portugalii zamawia jedzenie z opcją dostawy do biura, żeby łatwiej przejść przez trudny dzień pracy, a Hiszpanie preferują take-out na rozpoczęcie imprezy.

Obraz
© Domena publiczna

Hummus

Z kolei nad Wisłą według statystyk Uber Eats, najpopularniejszymi daniami zamawianymi przez mieszkańców na poprawę humoru są:

1 - Pita falafel mango z Mango Vegan Koszyki
2 - Avocado Bacon z Soul Food
3 - Mango Chicken Korma z Mango House
4 - Pho ze smażonym tofu z Pho 206
5 - Smażony makaron z woka z tofu z To To Pho
6 - Mango bowl z Juice Press People
7 - Club Chicken Awokado Parmezan z Jeff’s - Galeria Mokotów
8 - Koktajl Jarmuż, Banan, Jabłko, Spirulina - z Krowarzywa
9 - Salmon set z Kago Sushi by Izumi
10 - Salmon z My Onigiri

Składniki uśmiechu

A to 10 składników, które według naukowców pozytywnie wpływają na nasz nastrój

1 - Słodki ziemniak - o wyrazistym kolorze i smaku, ma złożony delikatny miąższ, pozytywnie wpływa na produkcję serotoniny, znanej jako hormon szczęścia
2 - Łosoś - składnik o mocnym kolorze, kochany za maślaną teksturę i smak, bogaty w kwasy Omega-3, które dobrze działają na mózg
3 - Jarmuż - chrupiący i ziemny, korzystnie wpływa na produkcję serotoniny
4 - Banany - promieniujące wielkim żółtym uśmiechem, bogate w antyoksydanty, witaminy i probiotyki, które wspomagają układ trawienny, dobrze wpływają na samopoczucie
5 - Borówki amerykańskie - te kolorowe małe owoce jagodowe zawierają specjalne składniki antyoksydacyjne, a także witaminy A, C, E, selen, cynk i fosfor
6 - Czerwone mięso - dobre źródło tryptofanu, który jest niezbędny w produkcji serotoniny, zawiera także cenne białko, cynk i witaminę B12
7 - Mango - miąższ w kolorze słońca, delikatne w dotyku, uwodzi pięknym, słodkim zapachem, pełne antyoksydantów, witamin i minerałów
8 - Czekolada - probiotyk i antyoksydant, wywołuje uśmiech na twarzach większości ludzi
9 - Orzechy włoskie - nieprzypadkowo o kształcie mózgu, znane z korzystnego wpływu na mózg, bogate w antyoksydanty, zawierają witaminę E, kwas foliowy, melatoninę i tłuszcze Omega-3, które chronią nasze neurony
10 - Kimchi (lub kwaszona kapusta) - konkretne w smaku i kolorze, probiotyk, pozwala skutecznie pozbyć się toksyn z naszego ciała

Obraz
© Domena publiczna

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Uber Eats działa obecnie już w 3 miastach w Polsce: Warszawie, Poznaniu i Krakowie, pozwalając na zamawianie jedzenia z ponad 1000 restauracji dostępnych w ofercie. W tym roku z aplikacji do zamawiania posiłków z restauracji będą mogli skorzystać mieszkańcy kolejnych polskich miast. W skali globalnej aplikacja Uber Eats pozwala na zamówienie posiłku z ponad 80 tysięcy restauracji w ponad 200 miastach w 30 krajach na całym świecie. W ofercie są restauracje reprezentujące aż 40 różnych rodzajów kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)