Może spowalniać starzenie. Znajduje się w tych popularnych ziarnach
Suplementacja ekstraktem z kakao obniża poziom kluczowego markera zapalnego u osób starszych – wynika z badania COSMOS. Jak ocenia SciTechDaily efekt ten może pomóc w ochronie zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Jak informuje SciTechDaily, w niedawnym badaniu COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), naukowcy z Mass General Brigham i ich współpracownicy śledzili pięć markerów stanu zapalnego związanych ze starzeniem się u uczestników, którzy przez kilka lat codziennie przyjmowali suplementy z ekstraktu kakaowego.
Wcześniejsze, mniejsze badania sugerowały, że ekstrakt z kakao może obniżać biomarkery stanu zapalnego. Naukowcy podali zatem zbadać, czy ekstrakt z kakao może wpływać na wyniki sercowo-naczyniowe i czy jego korzystne działanie może wiązać się ze zmniejszeniem stanu zapalnego.
Przelot Black Hawków nad Warszawą
W badaniu wzięło udział ponad 21 tys. uczestników. Osoby przyjmujące ekstrakt z kakao miały o 27 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Analiza krwi wykazała, że poziom hsCRP spadał średnio o 8,4 proc. rocznie w grupie suplementowanej, podczas gdy inne markery zapalne nie ulegały istotnym zmianom.
Związki z kakao i ich rola w starzeniu
Ekstrakt z kakao jest bogaty w flawanole – związki obecne także w jagodach, winogronach czy herbacie. To właśnie one mogą odpowiadać za działanie przeciwzapalne. Badacze podkreślają, że dieta bogata w produkty roślinne, w tym kakao, może wspierać zdrowe starzenie i chronić układ krążenia.
Wyniki badania sugerują, że suplementacja ekstraktem z kakao może być jednym z elementów strategii spowalniających tzw. "inflammaging". Jak wyjaśnia SciTechDaily, jest to nazwa przewlekłego stanu zapalnego towarzyszącego starzeniu.
Dobroczynny wpływ kakao
– Zaobserwowaliśmy również wzrost stężenia interferonu-γ, cytokiny związanej z układem odpornościowym, co otwiera nowe pytania dotyczące przyszłych badań – powiedział starszy autor, dr n. med. Yanbin Dong, dyrektor Georgia Prevention Institute. – Chociaż ekstrakt z kakao nie zastępuje zdrowego stylu życia, wyniki te są zachęcające i podkreślają jego potencjalną rolę w modulacji stanu zapalnego związanego z wiekiem.
Eksperci podkreślają, że ekstrakt z kakao nie zastępuje zdrowego stylu życia, ale może wspierać walkę z przewlekłym stanem zapalnym. Zmiany w innych markerach, takich jak IL-6, były niewielkie i wymagać będą dalszych analiz, zwłaszcza w podziale na płeć.