Mogą już nie być tak różowe. Zmiany klimatu niszczą te jeziora
Różowe jeziora w Australii, takie jak Lake Hillier, to unikalne ekosystemy, gdzie mikroorganizmy tworzą różowe pigmenty. Zmiany klimatyczne mogą jednak wpływać na ich kolor.
Australia słynie z niezwykłych różowych jezior, które przyciągają uwagę nie tylko turystów, ale i naukowców. Jeziora te, jak Lake Hillier, są ponad 10 razy bardziej zasolone niż ocean. W efekcie, przyciągają algi i bakterie, które produkują beta-karoten. Beta-karoten to popularny pigment, który nadaje kolor marchewkom, flamingom i rakom.
Mikroorganizmy i ich rola
Australijskie jeziora są pozostałością po rzekach, które płynęły po kraju 15 milionów lat temu. Kiedy rzeki te wysychały, skupiska wodne skupiały w sobie sól i mikroorganizmy lubiące sól. Wśród nich były jednokomórkowe algi Dunaliella salina i czerwone bakterie Salinibacter ruber.
Jak podaje LifeScience, te organizmy przystosowały się do życia w ekstremalnie słonych warunkach, które są nawet dziesięciokrotnie bardziej zasolone niż ocean. Beta-karoten chroni je przed promieniowaniem UV i wspomaga fotosyntezę.
Istnienie różowych jezior jest jednak dość kruche. Jak podaje LifeScience, jeziora te szczególnie narażone są na zmiany klimatyczne, ponieważ zmiany w zasoleniu bardzo mocno wpływają na zamieszkałe w nich organizmy. Mocne opady mogą drastycznie wpłynąć na poziom zasolenia do tego stopnia, że glony zastąpią Dunaliella salina i Salinibacter ruber.
"Słone jeziora nie mają sensu dla ludzi. One nie operują w zrozumiałej dla nas czasoprzestrzeni, dlatego często zaniedbujemy je jako ważne ekosystemy. Mimo to, ich potencjał jako produktywnego, bioróżnorodnego środowiska jest ogromny, gdy się go zrozumie".
Wpływ działalności człowieka
Te delikatne ekosystemy są narażone na zmiany klimatyczne. Jak podaje National Geographic, w 2022 r. intensywne opady deszczu zmieniły kolor Lake Hillier z różowego na niebiesko-szary. Eksperci przewidują, że jezioro może odzyskać swój kolor w ciągu dekady, jeśli poziom zasolenia wróci do normy.
Nie tylko zmiany klimatyczne wpływają na te jeziora. Pink Lake, położone niedaleko Esperance, straciło swój kolor w wyniku wydobycia soli. W XX wieku sól była tam wydobywana na potrzeby przemysłu spożywczego i rolniczego, co doprowadziło do zmniejszenia zasolenia i zmiany koloru jeziora.
Źródło: LiveScience, National Geographic