Koronawirus atakuje osłabionych. Eksperci podpowiadają, jak poprawić swoją odporność
Koronawirus największe zagrożenie stanowi dla osób z niską odpornością. Immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk radzą co robić, aby wzmocnić organizm i uchronić nas przed zarażeniem. Co ciekawe, jednym z zaleceń jest wyeliminowanie części produktów spożywczych z diety.
12.10.2020 | aktual.: 13.10.2020 10:44
Koronawirus jest bardzo zakaźny, ale daleko mu do zakażalności wirusów od dawna znanych ludzkości, takich jak wirus odry czy ospy wietrznej - czytamy na stronie Polskiej Akademii Nauk. Eksperci zwracają uwagę, że większość osób zakażonych SARS-CoV-2 nie doświadcza zbyt nasilonych objawów, a sama choroba COVID-19 jest szczególnie niebezpieczna dla zawężonego grona zainfekowanych.
Wśród ludzi, u których ryzyko ciężkich powikłań jest wyjątkowo wysokie znajdują się osoby z deficytem odporności. Szczególnie narażone są więc osoby starsze, które z racji leciwości oraz cierpienia na różne choroby przewlekłe, nie posiadają sprawnie działających układów odpornościowych.
Zobacz także
Immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk przypominają, że chociaż nie istnieją żadne leki i preparaty, które mogłyby chronić przed zakażeniem, to można postępować tak, aby nie osłabiać swojego układu odpornościowego. - Należy podkreślić, iż nie istnieją żadne leki, które mogłyby wzmocnić odporność człowieka i uchronić go przed zakażeniem.
Wszelkie preparaty witaminowe, mieszanki minerałów i witamin, naturalne wyciągi roślinne i zwierzęce, a w szczególności preparaty homeopatyczne, które przedstawiane są jako "wzmacniacze odporności", nie mają żadnego znaczenia dla rozwoju odporności przeciwzakaźnej. Nigdy nie wykazano ich działania wspomagającego pracę układu odpornościowego, a ich reklamowanie jako preparatów wzmacniających odporność jest zwykłym oszustwem - piszą naukowcy w swoim opracowaniu.
Zalecenia immunologów
- Człowiek dysponuje układem odpornościowym, który może skutecznie nas chronić przed wirusami. Należy podkreślić, że odpowiedź immunologiczna zaczyna się rozwijać dopiero po kontakcie z fragmentami (zwanymi antygenami) wirusa. Przed wniknięciem wirusów do organizmu człowieka liczba komórek układu odpornościowego (limfocytów) w krwiobiegu jest niewystarczająca i na dodatek, limfocyty te nie są jeszcze gotowe do obrony - czytamy w komunikacie Polskiej Akademii Nauk.
Immunolodzy zwracają uwagę, abyśmy w tym trudnym okresie podejmowali wzmożone działania, by nie osłabiać swojego układu odpornościowego. Najważniejsze czynniki, które mogą przyczynić się do jego nieprawidłowego funkcjonowania to:
- nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu, palenie tytoniu, przyjmowanie narkotyków
- przewlekły deficyt snu
- nieprawidłowe odżywianie się (niedożywienie, awitaminoza, ale również patologiczna otyłość)
- brak wysiłku fizycznego
Wśród zaleceń immunologów z PAN jest również przejście na dietę roślinną. Eksperci szczególną uwagę zwracają na wyeliminowanie ze swojego codziennego jadłospisu surowego mięsa oraz mleka. Pozostałe wskazówki, które pomogą nam w uniknięciu zarażenia koronawirusem to:
- częste mycie rąk
- unikanie bliskiego kontaktu z osobami, które mają gorączkę i kaszlą
- unikanie kontaktu ze zwierzętami (szczególnie dzikimi)
- dbanie o higienę miejsc, w których przygotowuje się posiłki
- zaszczepienie się przeciwko często występującym chorobom zakaźnym, jak grypa czy zapalenie płuc wywołane przez pneumokoki
Autorami opracowania, które w całości dostępne jest na stronie internetowej PAN są prof. dr hab. n. med. Dominika Nowis prof. dr hab. n. med. Jakub Gołąb z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Chcesz śledzić na bieżąco rozwój koronawirusa w Polsce? Sprawdź dedykowaną temu aplikację internetową.
Więcej na temat koronawirusa dowiesz się zapisując na nasz specjalny newsletter.