Koronawirus a selen. Polscy naukowcy ocenili wpływ suplementacji na przebieg COVID-19
Selen jest jednym z podstawowych pierwiastków w naszym organizmie. Jego wpływ na zdrowie został udowodniony już dawno, jednak najnowsze badania prowadzone przez polskich naukowców, sugerują, że suplementacja selenu może mieć wpływ na przebieg COVID-19.
24.06.2020 | aktual.: 24.06.2020 11:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Selen (Se) jest wszechobecnym pierwiastkiem podobnym do siarki (S) istniejącej w skorupie ziemskiej w różnych formach organicznych i nieorganicznych. Selen występuje w różnym stężeniu w zależności od obszaru geograficznego, a tym samym jego zawartość jest różna w zależności od spożywanych przez nas produktów.
Udowodniono już, że niewystarczająca ilość selenu w organizmie może zwiększyć ryzyko występowania raka i chorób serca. Z tego względu dietetycy i lekarze zalecają jego suplementację. Ważne jest jednak, by był dostarczany w odpowiedniej formie - seleninu sodu.
Polscy badacze opublikowali swoje wstępne obserwacje m.in. w ScienceDirect, gdzie wyjaśniają, że selenin sodu może utleniać białka wirusa, uniemożliwiając mu tym samym penetrację zdrowej komórki. W ten sposób selenin sodu hamuje przenikanie wirusów do zdrowych komórek, dzięki czemu nie jest w stanie się replikować. Zdaniem badaczy może to być bardzo ważne odkrycie w walce z koronawirusem SARS-CoV-2.
Selen w walce z COVID-19
Powszechnie uważa się, że selen i jego związki są przeciwutleniaczami. Badacze zauważają, że termin "utlenianie" jest nieco mylący, ponieważ nie zawsze obejmuje atomy tlenu. Zamiast tego może być stosowany również w stosunku do atomów i cząsteczek, w których zachodzi inny proces redukcji.
Zdolność do utleniania się selenu i jego związków jest zdaniem badaczy kluczowa dla zrozumienia, w jaki sposób selen może wspomóc nasz organizm w walce z koronawirusem. W swojej pracy naukowcy omówili szczegółowo reakcję chemiczną, która ma potwierdzać, że selenin sodu jest w stanie powstrzymać białka SARS-CoV-2 przed zaatakowaniem zdrowej komórki.
Są zdania, że silne właściwości utleniające selenu są dowodem na to, że może być on stosowany w leczeniu infekcji wirusowych, w tym zakażenia SARS-CoV-2. W pracy przedstawionej przez Jayawarden autorzy stwierdzili, że suplementacja selenu hamuje rozwój wirusa polio i grypy. Co również zgadza się z hipotezą, że selen wzmacnia układ odpornościowy.
Zdaniem badaczy selen może wzmacniań pozytywny wpływ na zdrowie niektórych witamin. W tym witaminy D, której wpływ na walkę organizmu z COVID-19, badają specjaliści z Wielkiej Brytanii. Należy jednak pamiętać, że selen może być toksyczny, dlatego wszelką jego suplementację należy skonsultować z lekarzem.
O tym, że niedobór selenu może zwiększać ryzyko infekcji wirusowych, mówią już wcześniejsze badania, co umacnia hipotezę polskich badaczy. Na razie brakuje jednak silnych dowodów, które potwierdzałyby, czy selen faktycznie wspomaga organizm w walce z COVID-19.
Szczegółowe informacje na temat koronawirusa w Polsce i na świecie, uzyskasz, zapisując się na nasz specjalny newsletter.