WAŻNE
TERAZ

Barcelona rozbiła Olympiakos w Lidze Mistrzów

Kiełbasa z dinozaura, burger z zebry i tatar ze słonia. Czy już wkrótce zagoszczą na naszych stołach?

Naukowcy pracują nad kolejnymi metodami wytwarzania mięsa z komórek macierzystych w laboratoriach. Mają być humanitarne i nie narażać zwierząt na zbędne cierpienie. Startupy już prześcigają się w pomysłach, jakie mięso będą serwować swoim klientom – ze słonia, żyrafy, a może nawet dinozaurów.

Mięso z zebry to jeden z pomysłów naukowców
Źródło zdjęć: © East News | Tim Graham/Robert Harding/EAST NEWS
Karolina Modzelewska

Większość ze spożywanego mięsa to wołowina, drób i wieprzowina. Pochodzi od zwierząt, które są często hodowane w trudnych warunkach. Niewielkie klatki, brak możliwości ruchu, dostępu do świeżego powietrza, niehumanitarne metody zabijania, to tylko kilka wybranych przykładów.

Odpowiedzią na istniejące problemy i wyzwania ma być wytwarzanie mięsa z komórek macierzystych w laboratorium. Sposób, który nie wymaga zabijania zwierząt, a pozwala na stworzenie pełnowartościowego wyrobu.

Nadzieja dla startupów

Startupy nie mogą doczekać się dnia, w którym będą mogły prześcigać się w produkcji "egzotycznego mięsa". Już zadają sobie pytania: "Które zwierzęta są najsmaczniejsze i czyje mięso jest najbogatsze w składniki odżywcze?". Wśród nieoficjalnych propozycji padło: mięso ze słonia, żyrafy, dinozaurów, a nawet… człowieka.

Przykładem startupu, który planuje podbić rynek "egzotycznego mięsa" jest VOW Foods. Obecnie firma koncentruje się na hodowaniu mięsa z kangura, ale nie wyklucza, że w nadchodzącym czasie zajmie się i innymi możliwościami.

Mięsna "Arka Noego"

W przyszłości startupy zaangażowane w produkcję mięsa w laboratoriach mogą stworzyć nowoczesną wersję "Arki Noego". Z tą jednak różnicą, że zamiast prawdziwych zwierząt w "Arce" znajdowałaby się biblioteka komórek macierzystych poszczególnych gatunków.

- Nasza biblioteka komórek skataloguje nowe profile smaku, tekstury i składników odżywczych, które możemy połączyć, aby stworzyć niesamowite wrażenia kulinarne – powiedział George Peppou, współzałożyciel VOW Foods.

Zdaniem prof. James'a Serpell'a z University of Pennsylvania, ludzie chętniej spróbują laboratoryjnej wersji mięsa egzotycznych zwierząt, które są im znane. Serpell zaznacza również, że takie mięso może cieszyć się większą popularnością niż wołowina z laboratorium. Czemu? Wyjaśnienie jest proste. Smaku zebry, słonia czy dinozaura konsumenci nie będą w stanie porównać do niczego innego, co wcześniej jedli.

Zrobili to pierwszy raz. Mocarstwo NATO kopiuje rozwiązanie z Ukrainy
Zrobili to pierwszy raz. Mocarstwo NATO kopiuje rozwiązanie z Ukrainy
Są znani z F-35. Zbudowali superdrona
Są znani z F-35. Zbudowali superdrona
Drony-wabiki. Ukraińcy używają ich na froncie
Drony-wabiki. Ukraińcy używają ich na froncie
W lecący samolot coś uderzyło. Już wszystko wiadomo
W lecący samolot coś uderzyło. Już wszystko wiadomo
"Latający Kreml". Putin może polecieć do Budapesztu luksusową maszyną
"Latający Kreml". Putin może polecieć do Budapesztu luksusową maszyną
Arktyczny bastion Putina. Półwysep Kolski to okno na świat i atomowy śmietnik Rosji
Arktyczny bastion Putina. Półwysep Kolski to okno na świat i atomowy śmietnik Rosji
Jak dotrzeć do Urana w kilka lat? Naukowcy z MIT wskazują sposób
Jak dotrzeć do Urana w kilka lat? Naukowcy z MIT wskazują sposób
Przyjrzeli się wojnie w Ukrainie. Wiedzą, jakiej broni nigdy nie kupią
Przyjrzeli się wojnie w Ukrainie. Wiedzą, jakiej broni nigdy nie kupią
Chiny przywiozły z Księżyca zaskakujący materiał. Tego się tam nikt nie spodziewał
Chiny przywiozły z Księżyca zaskakujący materiał. Tego się tam nikt nie spodziewał
Kometa 3I/ATLAS jednak ma anty-warkocz. Nowe zdjęcia potwierdzają
Kometa 3I/ATLAS jednak ma anty-warkocz. Nowe zdjęcia potwierdzają
Odkryto rytualny kompleks w Jordanii. Pokazuje historię epoki brązu
Odkryto rytualny kompleks w Jordanii. Pokazuje historię epoki brązu
Nowy sprzęt dla Ukrainy. Chcą kupić śmigłowce
Nowy sprzęt dla Ukrainy. Chcą kupić śmigłowce