Astronauci wyhodowali mięso w kosmosie. Po raz pierwszy w historii
Produkcja mięsa bez mięsa nie jest żartem. Coraz więcej firm inwestuje w technologie wytwarzania syntetycznej wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Ostatnio udało się to nawet na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
08.10.2019 | aktual.: 08.10.2019 16:08
W 2018 roku izraelski startup Aleph Farms dokonał przełomu w produkcji mięsa. W warunkach laboratoryjnych firma wyhodowała stek, który swoim wyglądem, ale i konsystencją przypominał mięso dostępne w supermarketach.
Aleph Farms jest jedną z tych firm, które w swojej misji i wizji zawarły chęć ulepszania świata. Startup dąży do tego, aby oferować lepsze i zdrowsze mięso, bez konieczności niehumanitarnego zabijania zwierząt. Nie zapomina również o swoich klientach, ponieważ mięso od Aleph Farms ma być nie tylko zdrowe, ale i smaczne.
Mięso z kosmosu
Startup ma nadzieję, że pewnego dnia zapewni dostęp do pożywnego mięsa, bez konieczności zabijania zwierząt wszystkim na Ziemi, a może i wszystkim w kosmosie. Pierwsze próby realizacji tego celu zostały już podjęte. Astronauci z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej z sukcesem wykorzystali procesy wytwórcze Aleph Farms do stworzenia "kosmicznej wołowiny".
Ten pierwszy w swoim rodzaju eksperyment odbył się 26 września w rosyjskim module Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Astronauci wykorzystali bioprinter 3D do formowania tkanki mięśniowej. Innymi słowy "wyhodowali" mały kawałek wołowiny w warunkach mikrograwitacji.
- Udowadniamy, że mięso można wytwarzać zawsze i wszędzie, w każdych warunkach - powiedział w wywiadzie dla "The Guardian" Didier Toubia, dyrektor generalny Aleph Farms.
Zróbmy sobie mięso
Eksperyment stwarza nowe perspektywy żywienia osób przebywających w kosmosie. Własna produkcja jest bowiem doskonałym sposobem na zapewnienie dostępu do świeżych i smacznych produktów. Dodatkowo dowodzi skuteczności całego procesu produkcji mięsa Aleph Farms. Skoro sprawdza się w wyjątkowo trudnych, kosmicznych warunkach, dlaczego ma nie przyjąć się na Ziemi?
Zobacz także
Aleph Farms nie jest jedyną firmą, która pracuje nad technologią wytwarzania syntetycznego mięsa. Podobne projekty są realizowane chociażby w Polsce. Przykładem są działania Stanisława Łobodziaka, szefa laboratorium biologicznego w Centrum Nauki Kopernik, który w ostatnim czasie wyhodował mięso kurczaka na liściach szpinaku.
Źródło: Futurism, The Guardian, GeekWeek