Każdy z nas zna jej słodki smak. Jest efektem działań mikrobów

Naukowcy z Uniwersytetu Nottingham w swoim badaniu sprawdzali, jak poszczególne czynniki wpływają na smak czekolady. Odkryli, jak dziewięć mikrobów może odtworzyć smak luksusowej czekolady.

You could accent this chocolate trifle any number of ways, including those that exclude toffee bars and include something that increases its nutritional properties, if marginally. Chopped nuts, for example. (Amy Drew Thompson/Orlando Sentinel/Tribune News Service via Getty Images)Czekolada jest wszechobecna.
Źródło zdjęć: © GETTY | Orlando Sentinel
Aleksandra Dąbrowska

Dla Azteków czekolada, nazywana przez nich "xocolatl" była towarem bardzo luksusowym, pitym głównie przez osoby z najwyższych warstw społecznych. Ziarna kakaowca używane były jako waluta w handlu ze względu na swoje znaczenie. Do tego, sama czekolada była również postrzegana jako dar od boga Quetzalcoatla.

Smak tej słodyczy pochodzi z mniej efektownego procesu fermentacji ziaren kakaowca. Rolnicy umieszczają nasiona w drewnianych skrzyniach lub na liściach bananowca, gdzie natura przejmuje kontrolę. To właśnie mieszanka ciepła, mikrobów i czasu przekształca surowe nasiona w podstawę wykwintnej czekolady.

Mikrobiologiczna rewolucja w czekoladzie

Dr Gopaulchan i jego zespół odkryli, że dziewięć mikrobów może odtworzyć złożone profile smakowe czekolady premium. Badania przeprowadzono na trzech farmach w Kolumbii, gdzie zsekwencjonowano społeczności mikrobiologiczne i śledzono zmiany temperatury oraz pH. Okazało się, że drożdże i bakterie, takie jak Saccharomyces i Lactobacillus, są kluczowe dla procesu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce

- Badania te sygnalizują przejście od spontanicznych, niekontrolowanych fermentacji do znormalizowanego, opartego na nauce procesu. Tak, jak kultury starterowe zrewolucjonizowały produkcję piwa i sera, tak fermentacja kakao jest gotowa na własną transformację, napędzaną przez mikroorganizmy, sterowaną danymi i dostosowaną do doskonałości smaku - powiedział dr Gopaulchan cytowany przez PAP.

Nowe możliwości dla producentów

Mikrobiologiczne odkrycia mogą również umożliwić tworzenie nowych profili smakowych, takich jak czekolada o nutach cytrusowych czy przyprawowych. Dla rolników oznacza to mniejsze ryzyko nieudanych fermentacji i wyższe ceny za lepszą jakość ziaren.

To odkrycie otwiera też nowe możliwości dla przemysłu czekoladowego, pozwalając na tworzenie produktów podobnych do piw rzemieślniczych czy kaw specjalistycznych, z unikalnymi historiami mikrobiologicznymi.

Wybrane dla Ciebie
Chińskie satelity rozłączyły się na orbicie. Koniec tankowania?
Chińskie satelity rozłączyły się na orbicie. Koniec tankowania?
Fenomenalne zdjęcia plam na Słońcu. To źródło rozbłysków klasy X
Fenomenalne zdjęcia plam na Słońcu. To źródło rozbłysków klasy X
Mieli rozwiązać problem. Zdjęcia pokazują, że nadal występuje
Mieli rozwiązać problem. Zdjęcia pokazują, że nadal występuje
Mają problemy z czołgami. Myślą, jak uniknąć luki w zdolnościach
Mają problemy z czołgami. Myślą, jak uniknąć luki w zdolnościach
Wcale nie jest tam tak strasznie. Co się dzieje w centrum galaktyki?
Wcale nie jest tam tak strasznie. Co się dzieje w centrum galaktyki?
Pokazali kopię Storm Shadow. Wcześniej nic o niej nie mówili
Pokazali kopię Storm Shadow. Wcześniej nic o niej nie mówili
Przyłapali go w Izraelu. Wiadomo, co ukraiński gigant zabrał na pokład
Przyłapali go w Izraelu. Wiadomo, co ukraiński gigant zabrał na pokład
Chiny budują nową konstelację satelitów. Będzie monitorowała orbitę
Chiny budują nową konstelację satelitów. Będzie monitorowała orbitę
Drony morskie zmieniają sposób działań na morzu. Nowa era morskich flot wojennych
Drony morskie zmieniają sposób działań na morzu. Nowa era morskich flot wojennych
To się nazywa odważny plan. ESA chce lecieć do Enceladusa
To się nazywa odważny plan. ESA chce lecieć do Enceladusa
Rosjanie dopną swego? Zabiegają o ten kontrakt latami
Rosjanie dopną swego? Zabiegają o ten kontrakt latami
Problemy mocarstwa NATO. Unieruchomili 6000 pojazdów wojskowych
Problemy mocarstwa NATO. Unieruchomili 6000 pojazdów wojskowych
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯