Każdy z nas zna jej słodki smak. Jest efektem działań mikrobów

Naukowcy z Uniwersytetu Nottingham w swoim badaniu sprawdzali, jak poszczególne czynniki wpływają na smak czekolady. Odkryli, jak dziewięć mikrobów może odtworzyć smak luksusowej czekolady.

You could accent this chocolate trifle any number of ways, including those that exclude toffee bars and include something that increases its nutritional properties, if marginally. Chopped nuts, for example. (Amy Drew Thompson/Orlando Sentinel/Tribune News Service via Getty Images)Czekolada jest wszechobecna.
Źródło zdjęć: © GETTY | Orlando Sentinel
Aleksandra Dąbrowska

Dla Azteków czekolada, nazywana przez nich "xocolatl" była towarem bardzo luksusowym, pitym głównie przez osoby z najwyższych warstw społecznych. Ziarna kakaowca używane były jako waluta w handlu ze względu na swoje znaczenie. Do tego, sama czekolada była również postrzegana jako dar od boga Quetzalcoatla.

Smak tej słodyczy pochodzi z mniej efektownego procesu fermentacji ziaren kakaowca. Rolnicy umieszczają nasiona w drewnianych skrzyniach lub na liściach bananowca, gdzie natura przejmuje kontrolę. To właśnie mieszanka ciepła, mikrobów i czasu przekształca surowe nasiona w podstawę wykwintnej czekolady.

Mikrobiologiczna rewolucja w czekoladzie

Dr Gopaulchan i jego zespół odkryli, że dziewięć mikrobów może odtworzyć złożone profile smakowe czekolady premium. Badania przeprowadzono na trzech farmach w Kolumbii, gdzie zsekwencjonowano społeczności mikrobiologiczne i śledzono zmiany temperatury oraz pH. Okazało się, że drożdże i bakterie, takie jak Saccharomyces i Lactobacillus, są kluczowe dla procesu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce

- Badania te sygnalizują przejście od spontanicznych, niekontrolowanych fermentacji do znormalizowanego, opartego na nauce procesu. Tak, jak kultury starterowe zrewolucjonizowały produkcję piwa i sera, tak fermentacja kakao jest gotowa na własną transformację, napędzaną przez mikroorganizmy, sterowaną danymi i dostosowaną do doskonałości smaku - powiedział dr Gopaulchan cytowany przez PAP.

Nowe możliwości dla producentów

Mikrobiologiczne odkrycia mogą również umożliwić tworzenie nowych profili smakowych, takich jak czekolada o nutach cytrusowych czy przyprawowych. Dla rolników oznacza to mniejsze ryzyko nieudanych fermentacji i wyższe ceny za lepszą jakość ziaren.

To odkrycie otwiera też nowe możliwości dla przemysłu czekoladowego, pozwalając na tworzenie produktów podobnych do piw rzemieślniczych czy kaw specjalistycznych, z unikalnymi historiami mikrobiologicznymi.

Wybrane dla Ciebie

Brytyjczycy chcą zrobić z Eurofightera pogromcę dronów. Biorą przykład z USA
Brytyjczycy chcą zrobić z Eurofightera pogromcę dronów. Biorą przykład z USA
Ultratanie ukraińskie kontrdrony w akcji. Powstały dzięki darczyńcom
Ultratanie ukraińskie kontrdrony w akcji. Powstały dzięki darczyńcom
Są poplecznikiem Rosji. Mają nieznaną wcześniej broń
Są poplecznikiem Rosji. Mają nieznaną wcześniej broń
Pokazali to w rosyjskich mediach. Zdradzili tajemnicę wojskową Moskwy
Pokazali to w rosyjskich mediach. Zdradzili tajemnicę wojskową Moskwy
18. Dywizja Zmechanizowana. Jednostka TIER 1 na straży przesmyku suwalskiego
18. Dywizja Zmechanizowana. Jednostka TIER 1 na straży przesmyku suwalskiego
Hekatomba rosyjskich motocyklistów szturmowych. Ukraińcy użyli broni z USA
Hekatomba rosyjskich motocyklistów szturmowych. Ukraińcy użyli broni z USA
Fizyk z Harvardu mówi o statku obcych. NASA stanowczo zaprzecza
Fizyk z Harvardu mówi o statku obcych. NASA stanowczo zaprzecza
Zagraża ekosystemom. Naukowcy próbują usprawnić recykling plastiku
Zagraża ekosystemom. Naukowcy próbują usprawnić recykling plastiku
Przełom dla Pjongjangu. Rosyjskie moduły do atomowych okrętów podwodnych
Przełom dla Pjongjangu. Rosyjskie moduły do atomowych okrętów podwodnych
Wypadek w Chinach. Zderzyły się latające samochody
Wypadek w Chinach. Zderzyły się latające samochody
Mogą przestać istnieć. Czy rafy koralowe przetrwają XXI wiek?
Mogą przestać istnieć. Czy rafy koralowe przetrwają XXI wiek?
Ryś iberyjski pokonał 1000 km i dotarł do Pirenejów. Pierwszy raz
Ryś iberyjski pokonał 1000 km i dotarł do Pirenejów. Pierwszy raz