Nie jedz go przed snem. Może powodować koszmary senne
Badania sugerują, że to, co jemy, może wpływać na nasze sny. Szczególnie sery, takie jak cheddar, mogą wywoływać koszmary, zwłaszcza u osób z nietolerancją laktozy. Chociaż brzmi to jak żart, to naukowcy mają na to dowody.
Najnowsze badania wskazują, że jedzenie przed snem może wpływać na jakość naszych snów. Szczególnie sery, takie jak cheddar czy gruyere, są podejrzewane o wywoływanie koszmarów. Choć te teorie były dotąd traktowane z przymrużeniem oka, nowe dane zaczynają je potwierdzać.
Sery a koszmary
W 2005 r. Brytyjska Rada Serów przeprowadziła eksperyment, w którym 200 ochotników spożywało różne rodzaje sera przed snem. Wyniki były zaskakujące: ser stilton wywoływał dziwne sny, podczas gdy cheddar wiązał się ze snami o celebrytach. Choć badanie miało charakter bardziej promocyjny niż naukowy, jego wyniki były interesujące.
Nietolerancja laktozy a sny
Niedawne badanie opublikowane w czerwcu w magazynie "Frontiers in Psychology" wreszcie dało wskazówki, dlaczego niektóre jedzenie może pogarszać jakość snu. Spośród 1000 uczestników, po spożyciu sera lub innych przetworów mlecznych, koszmary senne występowały znacznie częściej u osób z nietolerancją laktozy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce
Jak tłumaczy autor badania, Tore Nielsen z Université de Montréal, objawy takie jak ból czy dyskomfort mogą wpływać na treść snów. "Wiemy, że ból wpływa na sny. Wiemy, że inne doznania cielesne – choćby dotyk śniącej osoby – mogą przedostać się do jej snów" – mówi Nielsen. Jest on również przekonany, że istnieje metoda na wpływanie na sny.
Styl jedzenia a jakość snu
Badacze odkryli również, że ignorowanie sygnałów głodu i sytości może prowadzić do koszmarów. Osoby, które jedzą według zegara, a nie potrzeb organizmu, częściej mają nieprzyjemne sny. To pokazuje, jak ważne jest słuchanie własnego ciała.
Dodatkowo, oprócz spodziewanych "podejrzanych", takich jak kofeina i alkohol, naukowcy wykazali jeszcze parę zależności między jedzeniem a snem. Marie-Pierre St-Onge z Columbia University podkreśla, że dieta bogata w owoce i warzywa sprzyja lepszemu snu. Z kolei dieta niskobłonnikowa i bogata w tłuszcze nasycone może prowadzić do częstych przebudzeń i mniej regenerującego snu.