Jak znaleźć prawdziwki? Wystarczy wiedzieć te rzeczy

Prawdziwki - zdjęcie poglądowe
Prawdziwki - zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Facebook | Stanisław Kamieniarz
Norbert Garbarek

01.10.2024 15:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W lasach coraz częściej pojawiają się grzyby – a nadchodzące słoneczne weekendy są doskonałą okazją, aby wybrać się na grzybobranie. O czym warto pamiętać, aby znaleźć jak najwięcej prawdziwków?

Wraz z nadejściem października w lasach pojawia się coraz więcej grzybiarzy – zarówno tych zaawansowanych, jak i początkujących, którzy nierzadko decydują się na grzybobranie przede wszystkim z uwagi na chęć odpoczęcia od miejskiego zgiełku. Co jednak zrobić, aby ułatwić sobie poszukiwania w lesie? Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.

Gdzie najlepiej szukać prawdziwków?

Grzyby uwielbiają wilgoć – a więc właśnie w takich obszarach najlepiej szukać borowików. Należy jednak uważać, bo wbrew pozorom podmokłe i nasiąknięte wodą gleby są niesprzyjającymi warunkami do rozrostu tych grzybów. Najlepiej szukać tam, gdzie nie stoi woda, a w pobliżu znajdują się dęby, brzozy lub sosny. Prawdziwki pojawiają się też często w pobliżu mchu i trawy.

Kiedy najlepiej wybrać się na grzybobranie z myślą o zbieraniu borowików? Najbardziej sprzyjające warunki pojawiają się po krótkich i o umiarkowanej intensywności opadach. W takich warunkach ziemia w lesie staje się wilgotna, ale nie pojawia się stojąca woda. Do tego istotnym czynnikiem jest temperatura – najlepiej, aby w nocy nie spadała ona poniżej 10 stopni Celsjusza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli już znajdziesz prawdziwki – pamiętaj, aby delikatnie wyrywać je z ziemi. Absolutnie nie odcinaj trzonka – w takiej sytuacji w glebie pozostanie grzybnia, która może zacząć gnić. Warto również pamiętać o tym, że borowika szlachetnego, czyli popularnego prawdziwka – można pomylić z "trujakami". Mowa przede wszystkim o borowiku szatańskim (z trzonem o czerwonym kolorze) oraz goryczaku żółciowym (jest niejadalny ze względu na intensywny i bardzo gorzki smak).

Sam borowik szlachetny ma delikatnie matowy kapelusz w kolorze brązowym, którego średnica sięga nawet kilkunastu centymetrów. Od spodu natomiast widoczne są jasne rurki. Jego trzon jest natomiast jasny (odcień bieli porównywany z kolorem kości słoniowej).

Norbert Garbarek, dziennikarz Wirtualnej Polski

wiadomościciekawostkigrzyby