Jak usunąć fb? Podpowiadamy jak to zrobić

Jak usunąć fb? Podpowiadamy jak to zrobić
23.09.2019 08:57
Jak usunąć fb? Podpowiadamy jak to zrobić
Źródło zdjęć: © flickr.com | mkhmarketing

Jak usunąć fb? Chcesz zniknąć z mediów społecznościowych i zlikwidować swój profil? A może potrzebujesz jedynie przerwy? Poniżej przedstawiamy kilka prostych kroków, dzięki którym usuniesz swojego Facebooka lub tymczasowo dezaktywujesz konto.

Facebook to jeden z najpopularniejszych portali społecznościowych, dzięki któremu możemy porozumiewać się z ludźmi na całym świecie. To również świetne narzędzie do odnawiania starych znajomości, jak i zawierania tych nowych. Za pomocą aplikacji możemy dowiedzieć się ze zdjęć lub postów, co dzieje się u naszych znajomych, a także gwiazd popkultury i sportu.

Chociaż konto na Facebooku posiada wiele ludzi na całym świecie, to znajdą się również użytkownicy, którzy postanawiają zakończyć przygodę z tym popularnym portalem. Niektórzy usuwają konta trwale, inni postanawiają zrobić sobie dłuższą przerwę. Poniżej prezentujemy instrukcję krok po kroku, co zrobić, aby zakończyć członkostwo w społeczności Facebooka.

Jak usunąć fb na zawsze?

Facebook zachęca do zapoznania się z poniższymi informacjami nim trwale usuniemy swoje konto.

  • Usuniętego konta nie będzie można aktywować ponownie.
  • Profil, zdjęcia, posty, filmy i wszystkie inne dodane przez Ciebie informacje zostaną trwale usunięte. Nie będzie można odzyskać żadnych dodanych treści.
  • Nie będzie już można korzystać z aplikacji Facebook Messenger.
  • Nie będzie można korzystać z funkcji Logowanie przez Facebooka w aplikacjach, w których było używane konto na Facebooku, takich jak Spotify czy Pinterest. Odzyskanie dostępu do tych kont może wymagać pomocy ze strony obsługi odpowiednich aplikacji i witryn.
  • Niektóre informacje, np. wysłane przez Ciebie wiadomości do znajomych, mogą być nadal widoczne po usunięciu konta. Kopie wysłanych wiadomości są przechowywane w skrzynkach odbiorczych adresatów.

Aby trwale usunąć konto:

  • W prawym górnym rogu wybierz opcję Ustawienia.
  • Kliknij opcję Twoje informacje na Facebooku w kolumnie z lewej strony.
  • Wybierz opcję Usuń konto i informacje, a następnie Usuń moje konto.
  • Wprowadź hasło, kliknij opcję Kontynuuj, a następnie Usuń konto.

Tymczasowa dezaktywacja konta na fb

Jeśli chcesz odpocząć od Facebooka, a nie chciałbyś trwale usuwać swojego profilu, możesz zdecydować się na tymczasową dezaktywację konta.

Aby dezaktywować konto:

  • W prawym górnym rogu wybierz opcję Ustawienia
  • Kliknij opcję Ustawienia, a następnie Twoje informacje na Facebooku w kolumnie z lewej strony.
  • Wybierz opcję Dezaktywacja i usunięcie.
  • Kliknij Dezaktywuj konto, a następnie wybierz opcję Kontynuuj dezaktywację konta i wykonaj instrukcje w celu potwierdzenia dezaktywacji.

W przypadku tymczasowej dezaktywacji konta:

  • Inni użytkownicy nie będą mogli zobaczyć ani wyświetlić Twojego profilu na Facebooku.
  • Twoje zdjęcia, posty i filmy nie zostaną usunięte.
  • Nadal możesz korzystać z aplikacji Facebook Messenger. Twoje zdjęcie profilowe będzie wciąż widoczne w konwersacjach. Można też będzie wyszukać Cię według imienia i nazwiska, aby wysłać Ci wiadomość. Twoi znajomi będą nadal widzieć Twoją obecność na Facebooku i będą mogli wysyłać Ci wiadomości.
  • Nadal możliwe będzie używanie funkcji Logowanie przez Facebooka w innych aplikacjach, takich jak Spotify, Pinterest czy gry.
  • W każdej chwili możesz ponownie aktywować konto.

Jak usunąć fb z telefonu?

Jeżeli chcesz odinstalować aplikację Facebook z telefonu z systemem Android:

  • Przejdź do ustawień telefonu z systemem Android i otwórz menedżera aplikacji.
  • Dotknij pozycji Facebook.
  • Dotknij polecenia Odinstaluj.

Aby odinstalować aplikację Facebook z urządzenia iPhone lub iPad:

  • Naciśnij i przytrzymaj ikonę aplikacji.
  • Dotknij wyświetlonego symbolu x.
  • Aby potwierdzić operację, dotknij opcji Usuń.

Jak anulować usunięcie konta?

Decyzje o anulowaniu konta możesz zmienić w przeciągu 30 dni. Wystarczy zalogować się na swojego Facebooka i kliknąć opcję: Anuluj usunięcie.

Po 30 dniach konto oraz wszystkie znajdujące się na nim informacje zostaną trwale usunięte i nie będzie można ich odzyskać.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)