Dotykanie jedzenia rękami sprawia, że jest smaczniejsze. Zaskakujące wnioski naukowców

Sposób, w jaki podajemy i spożywamy jedzenie, ma wpływ na jego smak. Do takich wniosków doszli naukowcy. Jedząc je rękami, można odczuwać większą satysfakcję, ale i uwaga – zjeść więcej.

Dotykanie jedzenia może sprawić, że jest smaczniejsze
Źródło zdjęć: © East News | Wojtek Laski/East News
Karolina Modzelewska

Truskawkowym mus smakuje lepiej, jeśli podaje się go w białym pojemniku. Podobnie z kawą. Smakuje dwa razy intensywniej, gdy pijemy ją z białego kubka, a nie przezroczystej szklanki. Tak przynajmniej twierdzą eksperci od marketingu sensorycznego.

Jedzenie może być jeszcze smacniejsze

Adriana Madzharov, badaczka marketingu sensorycznego i profesor nadzwyczajny w Stevens Institute of Technology doszła do ciekawych wniosków. Zauważyła, że jedzenie rękami może sprawić, że pokarm będzie smaczniejszy, zje się więcej, a samo spożywanie posiłku będzie bardziej satysfakcjonujące. Takie wnioski odnoszą się jednak do osób cechujących się wysokim poziomem samokontroli w trakcie jedzenia.

Praca, w której Madzharov opisała swoje spostrzeżenia, została opublikowana w grudniu na łamach "Journal of Retailing". Opisuje nie tylko związki pomiędzy żywnością i dotykiem, ale przedstawia również sposoby na zwiększenie przyjemności z jedzenia w przypadku konsumentów próbujących żywności. Co może zainteresować szczególnie producentów przygotowujących degustację dla swoich klientów.

Różne reakcje sensroyczne

Madzharov przeprowadziła badanie na grupie studentów. Część osób charakteryzowała się wysokim poziomie samokontroli w trakcie jedzenia. Badaczka zauważyła, że to oni spożywając pokarmu rękami odczuwają większą satysfakcję Jedzenie jest dla nich smaczniejsze. Jej zdaniem wynika to z tego, że każda osoba przetwarza informacje sensorycznych w inny sposób.

- Wyniki sugerują, że dla osób, które regularnie kontrolują spożycie żywności, bezpośredni dotyk wyzwala wzmocnioną reakcję sensoryczną, dzięki czemu jedzenie jest bardziej satysfakcjonujące i atrakcyjne – zaznaczyła Madzharov.

Zobacz też:

Muzyka generowana przez AI zastępuje artystów. Sklepy w Belgii unikają opłat
Muzyka generowana przez AI zastępuje artystów. Sklepy w Belgii unikają opłat
Muchomory modne na Instagramie? Toksykolog: eksperymenty mogą zabić
Muchomory modne na Instagramie? Toksykolog: eksperymenty mogą zabić
Sekret rosyjskiego Su-57 poznany. Oto co pomieści w swoim wnętrzu
Sekret rosyjskiego Su-57 poznany. Oto co pomieści w swoim wnętrzu
Fascynujące odkrycie na Tytanie. To prawdziwe wyzwanie dla chemików
Fascynujące odkrycie na Tytanie. To prawdziwe wyzwanie dla chemików
Pocisk manewrujący Ragnarök pokazany. To długie ramię dla "Walkirii"
Pocisk manewrujący Ragnarök pokazany. To długie ramię dla "Walkirii"
Już kupowali z Zachodu. Nagle zwrot akcji. Wybrali myśliwiec z Chin
Już kupowali z Zachodu. Nagle zwrot akcji. Wybrali myśliwiec z Chin
Są starsze niż piramidy w Gizie. Natura stworzyła je w Alpach
Są starsze niż piramidy w Gizie. Natura stworzyła je w Alpach
Wysłał żonie zdjęcie. Niedługo później spadła na niego bomba
Wysłał żonie zdjęcie. Niedługo później spadła na niego bomba
Najstarsza "chłodnia" świata. Ma ponad 1400 lat
Najstarsza "chłodnia" świata. Ma ponad 1400 lat
Gigant opuszcza Polskę. Miał u nas ważną misję
Gigant opuszcza Polskę. Miał u nas ważną misję
Polacy przyjrzeli się wojnie. Kopiują rozwiązanie z Ukrainy
Polacy przyjrzeli się wojnie. Kopiują rozwiązanie z Ukrainy
"Klucz do sukcesu". Według Ukraińca znajduje się w powietrzu
"Klucz do sukcesu". Według Ukraińca znajduje się w powietrzu