Ciężka woda inaczej smakuje? Lepiej nie próbować
Wykorzystywana głównie w energetyce jądrowej oraz medycynie, ciężka woda od dawna ciekawi naukowców. Tlenek deuteru, w przeciwieństwie do zwykłej wody, ma mieć słodki smak, ale nie powinno się go spożywać.
11.05.2021 08:58
Ciężka woda zwróciła na siebie ponownie uwagę naukowców. Jak donosi Focus, w kwietniowym wydaniu czasopisma "Communications Biology” pojawiły się doniesienia o nowych badaniach związanych z ciężką wodą.
Zgodnie z informacjami, potwierdziły one znane nam już z lat 30. dane, że istnieje możliwość odróżnienia ciężkiej wody od zwykłej wody dzięki słodkiemu posmakowi tej pierwszej. Na tym jednak nie koniec, bowiem zespół naukowców udowodnił, że jesteśmy w stanie poczuć jej słodkawy zapach.
Czym jest ciężka woda?
Tlenek deuteru, czyli HDO lub D2O, to woda, w której większość atomów wodoru została zamieniona na jego izotop zwany deuterem. W porównaniu ze standardowym H2O ciężka woda ma też inne właściwości. Przede wszystkim jej cząsteczki mają większą masę, co przekłada się na jej większą gęstość.
Ciężka woda tworzy również silniejsze wiązania wodorowe. Ma także zdolność polaryzacji wiązań, co przekłada się na jej wyższy współczynnik pH. Na tym jednak nie koniec różnic, bowiem pod względem właściwości fizycznych, tlenek deuteru ma wyższą temperaturę przemian fazowych, a także inaczej przewodzi prąd czy ciepło.
Pozyskiwanie tlenku deuteru
Cząsteczki ciężkiej wody możemy znaleźć w zwykłej wodzie. Ze względu na ich większą gęstość, naukowcy wykorzystują metodę wirowania, która oddziela tlenek deuteru. Najpopularniejszą metodą uzyskiwania tej substancji jest jednak oddzielanie tego związku od tlenku protu.
Istnieje także sposób pozyskiwania ciężkiej wody poprzez elektrolizę. Ponieważ tlenek deuteru ma inne właściwości niż H2O, ulega jej znacznie wolniej, przez co w jej wyniki uchodzą wodór i tlen, zaś ciężka woda pozostaje w naczyniu.
Czy ciężką wodę można pić?
Chociaż jej cząsteczki możemy znaleźć w zwykłej wodzie, to naukowcy nie polecają picia tlenku deuteru. Nie oznacza to jednak, że badacze nigdy nie testowali jej smaku.
Zgodnie z danymi pochodzącymi z testów tlenku deuteru, ma on słodkawy posmak, w przeciwieństwie do zwykłej wody, która jest pozbawiona walorów smakowych. Spożywana w większych ilościach grozi jednak uszkodzeniami szpiku oraz jelit, dlatego stanowczo odradza się jej picie.
Nie oznacza to jednak, że tego rodzaju wiedza o tlenku deuteru jest całkiem nieprzydatna. Naukowcy uważają, iż może ona prowadzić do wynalezienia nowych metod uzyskiwania słodkiego smaku bez użycia słodzików.