"Wyjątkowo kremowy". Naukowcy użyli do niego tych owadów

Jogurt z mrówek to nowy trend w świecie fermentacji. Badania naukowców z Kopenhagi pokazują, jak owady mogą zmienić smak i strukturę nabiału.

Jogurt z mrówekJogurt z mrówek
Źródło zdjęć: © iScience | David Zilber
Aleksandra Dąbrowska

Fermentowane jedzenie było obecne na wielu stołach, ale ostatnio zyskuje na popularności ze względu na wykazanie właściwości zdrowotnych kiszonek. Badacze z Uniwersytetu Kopenhaskiego postanowili sprawdzić zatem, czy można uzyskać sfermentowany jogurt innymi metodami niż tymi, które są stosowane w przemyśle.

Naukowcy postanowili sprawdzić, czy da się stworzyć jogurt sfermentowany przez mrówki.

Fermentacja z udziałem mrówek – jak to działa?

Jogurt mrówczany nie wymaga dojenia owadów. Zamiast tego owady wrzuca się do pojemnika z ciepłym mlekiem, które później umieszczane jest w mrowisku i pozostawione na noc do fermentacji. Jak informuje The Guardian, tradycja fermentacji mrówkami, wywodząca się z Turcji i Bułgarii, obecnie jest "wskrzeszana".

TechNielogicznie [#1] - Czy misja Ignis była stratą pieniędzy?

Badacze z uniwersytetu zajęli się przeprowadzeniem eksperymentu po tym, jak kucharze z kopenhaskiej restauracji Alchemist, którzy chcieli dowiedzieć się więcej o samym procesie fermentacji przy udziale mrówek. Owady te są dość powszechnym składnikiem używanym w ekskluzywnych duńskich restauracjach.

W eksperymentach wykorzystano tradycyjne metody z południowej Bułgarii. Mleko podgrzewano, dodawano cztery czerwone mrówki, przykrywano gazą i zakopywano w mrowisku. Następnego dnia powstawał jogurt o wyraźnych ziołowych nutach i obniżonej kwasowości.

Gdy powtórzono ten eksperyment w Danii, wykorzystując do tego duńskie mrówki leśne, jogurt smakował nieco inaczej: był gęstszy, z bardziej cytrynowymi nutami. Jak oceniają badacze mogło to być spowodowane różnicami w starterach kulturowych pobranych od mrówek.

Wywnioskowano zatem, że do produkcji kluczowe są zarówno kwas, jak i mikroby obecne na ciele żywych mrówek.

Nowe smaki i możliwości dla przemysłu spożywczego

Eksperci ostrzegają jednak przed samodzielnym eksperymentowaniem. Niektóre mrówki mogą przenosić pasożyty groźne dla ludzi, a populacja czerwonych mrówek w Europie maleje. Z tego powodu masowa produkcja takiego jogurtu nie jest obecnie możliwa.

W przeszłości do fermentacji jogurtu wykorzystywano także inne nietypowe składniki, jak szyszki sosny, rumianek czy korzenie pokrzywy. Badania nad tymi metodami mogą przynieść nowe tekstury i smaki, nie szkodząc przy tym owadom.

Cyfrowy Polak
Cyfrowy Polak © Cyfrowy Polak

Wybrane dla Ciebie

Starlink w Tatrach. Tatrzański Park Narodowy uruchamia punkty dostępu do internetu
Starlink w Tatrach. Tatrzański Park Narodowy uruchamia punkty dostępu do internetu
Żołnierz spalił helikopter zamiast śmieci. Rosjanie stracili kolejny śmigłowiec Mi-8
Żołnierz spalił helikopter zamiast śmieci. Rosjanie stracili kolejny śmigłowiec Mi-8
Hekatomba czołgów pod Konstantynówką. Dawno takiego szturmu Rosjan nie było
Hekatomba czołgów pod Konstantynówką. Dawno takiego szturmu Rosjan nie było
Hodują miniaturowe mózgi z ludzkich tkanek. Do zasilania komputerów
Hodują miniaturowe mózgi z ludzkich tkanek. Do zasilania komputerów
Rosyjski Pancyr-S1 miał polować na drony. Trafił w coś innego
Rosyjski Pancyr-S1 miał polować na drony. Trafił w coś innego
Małże ostrzegają. Atlantyk na progu destabilizacji
Małże ostrzegają. Atlantyk na progu destabilizacji
Dostawy suną jedna za drugą. Świat nie przewidział takiej skali wsparcia Rosji
Dostawy suną jedna za drugą. Świat nie przewidział takiej skali wsparcia Rosji
Duże zamówienie dla Ukrainy. Ponad 1000 ciężarówek
Duże zamówienie dla Ukrainy. Ponad 1000 ciężarówek
Japonia chroni swoje fermy dronami. Bezzałogowce kontra dzikie ptactwo
Japonia chroni swoje fermy dronami. Bezzałogowce kontra dzikie ptactwo
Rosjanie złapali za telefony. Chwilę później ratowali się ucieczką
Rosjanie złapali za telefony. Chwilę później ratowali się ucieczką
Ukraińskie ataki na rafinerie. To, co robią Rosjanie zadziwia
Ukraińskie ataki na rafinerie. To, co robią Rosjanie zadziwia
Ukraińcy zwrócili uwagę na Polskę. Piszą o produkcji Piorunów
Ukraińcy zwrócili uwagę na Polskę. Piszą o produkcji Piorunów