"Wyjątkowo kremowy". Naukowcy użyli do niego tych owadów

Jogurt z mrówek to nowy trend w świecie fermentacji. Badania naukowców z Kopenhagi pokazują, jak owady mogą zmienić smak i strukturę nabiału.

Jogurt z mrówekJogurt z mrówek
Źródło zdjęć: © iScience | David Zilber
Aleksandra Dąbrowska

Fermentowane jedzenie było obecne na wielu stołach, ale ostatnio zyskuje na popularności ze względu na wykazanie właściwości zdrowotnych kiszonek. Badacze z Uniwersytetu Kopenhaskiego postanowili sprawdzić zatem, czy można uzyskać sfermentowany jogurt innymi metodami niż tymi, które są stosowane w przemyśle.

Naukowcy postanowili sprawdzić, czy da się stworzyć jogurt sfermentowany przez mrówki.

Fermentacja z udziałem mrówek – jak to działa?

Jogurt mrówczany nie wymaga dojenia owadów. Zamiast tego owady wrzuca się do pojemnika z ciepłym mlekiem, które później umieszczane jest w mrowisku i pozostawione na noc do fermentacji. Jak informuje The Guardian, tradycja fermentacji mrówkami, wywodząca się z Turcji i Bułgarii, obecnie jest "wskrzeszana".

TechNielogicznie [#1] - Czy misja Ignis była stratą pieniędzy?

Badacze z uniwersytetu zajęli się przeprowadzeniem eksperymentu po tym, jak kucharze z kopenhaskiej restauracji Alchemist, którzy chcieli dowiedzieć się więcej o samym procesie fermentacji przy udziale mrówek. Owady te są dość powszechnym składnikiem używanym w ekskluzywnych duńskich restauracjach.

W eksperymentach wykorzystano tradycyjne metody z południowej Bułgarii. Mleko podgrzewano, dodawano cztery czerwone mrówki, przykrywano gazą i zakopywano w mrowisku. Następnego dnia powstawał jogurt o wyraźnych ziołowych nutach i obniżonej kwasowości.

Gdy powtórzono ten eksperyment w Danii, wykorzystując do tego duńskie mrówki leśne, jogurt smakował nieco inaczej: był gęstszy, z bardziej cytrynowymi nutami. Jak oceniają badacze mogło to być spowodowane różnicami w starterach kulturowych pobranych od mrówek.

Wywnioskowano zatem, że do produkcji kluczowe są zarówno kwas, jak i mikroby obecne na ciele żywych mrówek.

Nowe smaki i możliwości dla przemysłu spożywczego

Eksperci ostrzegają jednak przed samodzielnym eksperymentowaniem. Niektóre mrówki mogą przenosić pasożyty groźne dla ludzi, a populacja czerwonych mrówek w Europie maleje. Z tego powodu masowa produkcja takiego jogurtu nie jest obecnie możliwa.

W przeszłości do fermentacji jogurtu wykorzystywano także inne nietypowe składniki, jak szyszki sosny, rumianek czy korzenie pokrzywy. Badania nad tymi metodami mogą przynieść nowe tekstury i smaki, nie szkodząc przy tym owadom.

Cyfrowy Polak
Cyfrowy Polak © Cyfrowy Polak
Wybrane dla Ciebie
Kupili używane F-16 z Holandii. Zapłacili za nie 1 euro
Kupili używane F-16 z Holandii. Zapłacili za nie 1 euro
Śmigłowce Black Hawk pod Pokrowskiem. Akcja ukraińskich sił specjalnych
Śmigłowce Black Hawk pod Pokrowskiem. Akcja ukraińskich sił specjalnych
Trop wiedzie z Krymu na Syberię. Nowe DNA rysuje szlak prehistorii
Trop wiedzie z Krymu na Syberię. Nowe DNA rysuje szlak prehistorii
Pokazali nagranie. Rosyjskie pojazdy ugrzęzły w bagnie
Pokazali nagranie. Rosyjskie pojazdy ugrzęzły w bagnie
Inspirowali się Shahedami. Mocarstwo stworzyło swój odpowiednik
Inspirowali się Shahedami. Mocarstwo stworzyło swój odpowiednik
Odkryli rosyjską bazę. Partyzanci znaleźli ją w Sewastopolu
Odkryli rosyjską bazę. Partyzanci znaleźli ją w Sewastopolu
Wyjątkowy gen. Te zwierzęta przetrwają niemal wszystko
Wyjątkowy gen. Te zwierzęta przetrwają niemal wszystko
Drapieżca z Ameryki zaskakuje. Łowi skuteczniej niż lew
Drapieżca z Ameryki zaskakuje. Łowi skuteczniej niż lew
Rzadka broń Ukraińców. Pojawiła się na nagraniu
Rzadka broń Ukraińców. Pojawiła się na nagraniu
Zamieszkaliśmy w kosmosie na dobre. To już ćwierć wieku
Zamieszkaliśmy w kosmosie na dobre. To już ćwierć wieku
Na nich Ukraina może liczyć. Potwierdzili kolejną dostawę cennej broni
Na nich Ukraina może liczyć. Potwierdzili kolejną dostawę cennej broni
Orki z nową techniką polowania na rekiny. Paraliżują i wyrywają wątroby
Orki z nową techniką polowania na rekiny. Paraliżują i wyrywają wątroby