Utrata węchu i smaku może świadczyć o koronawirusie. Naukowcy zwracają uwagę na kolejne objawy COVID-19

Utrata węchu i towarzyszący temu zanik smaku mogą wskazywać na zakażenie koronawirusem. Nawet jeśli nie występują inne typowe objawy COVID-19, czyli gorączka, kaszel, katar oraz problemy z oddychaniem i trawieniem.

Utrata węchu i smaku może świadczyć o koronawirusie. Naukowcy zwracają uwagę na kolejne objawy COVID-19
Źródło zdjęć: © East News | Krzysztof Kaniewski/REPORTER
Karolina Modzelewska

25.03.2020 | aktual.: 07.04.2020 12:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak donosi The New York Times brytyjscy lekarze, powołując się na doniesienia naukowców z całego świata, apelują do osób, które straciły węch i smak, aby pozostały w izolacji przez siedem dni. Dotyczy to nawet sytuacji, gdy nie mają innych objawów COVID-19.

Nietypowe objawy COVID-19

- Naprawdę chcemy zwiększyć świadomość, że jest to oznaka infekcji i każdy, kto cierpi na utratę węchu, powinien się izolować – poinformowała prof. Claire Hopkins, prezes Brytyjskiego Towarzystwa Rynologicznego. Jej zdaniem dzięki temu można uratować wiele żyć i spowolnić transmisję choroby.

Hopkins oraz Nirmal Kumar, prezes Brytyjskiego Stowarzyszenia Otorynolaryngologicznego wydali wspólne oświadczenie wzywające pracowników służby zdrowia do używania środków ochronnych podczas leczenia pacjentów, którzy stracili węch. Odradzają również wykonywanie zbędnych procedur endoskopii zatokowej u każdego. Wirus replikuje się w nosie i gardle, a badanie może spowodować kaszel lub kichanie, które narażają lekarzy na duże ryzyko zakażenia koronawirusem.

Koronawirus i utrata węchu

Brytyjscy lekarze odwołuję się m.in. do badań przeprowadzonych w Korei Południowej. Wynika z nich, że 30 proc. z 2000 pacjentów zakażonych koronawirusem doświadczyło utraty węchu jako głównego objawu choroby. Były to łagodne przypadki COVID-19.

Podobne wnioski przedstawia dr Marco Metra, szef oddziału kardiologii w głównym szpitalu w Brescii, gdzie 700 z 1200 hospitalizowanych pacjentów ma koronawirusa, a także Hendrik Streeck, niemiecki wirusolog z Uniwersytetu w Bonn.

Streeck odwiedzał pacjentów z koronawirusem w Heinsberg i przeprowadzał z nimi wywiady. Udało mu się ustalić, że dwie trzecie z ponad 100 osób (z łagodnym przebiegiem choroby), z którymi rozmawiał, zgłosiło trwającą kilka dni utratę węchu i smaku.

Zdaniem prof. Hopkins osoby, które tracą węch i smak, ale nie mają innych objawów typowych dla COVID-19 mogą być nieświadomymi roznosicielami wirusa. Niestety obecnie nie spełniają kryteriów kwalifikujących ich do badania na obecność koronawirusa i 14-dniowej kwarantanny.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

wiadomościkoronawirusCOVID19
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (104)