Światowa produkcja żywności może uniemożliwić osiągnięcie założeń porozumienia paryskiego

Nowe badanie pokazuje, że emisje ze światowego systemu produkcji żywności mogą samodzielnie uniemożliwić zatrzymanie ocieplenia na 2 stopniach Celsjusza w stosunku do poziomu sprzed epoki industrialnej – donosi The Guardian.

Pole uprawne. Pole zboza
Źródło zdjęć: © Anatol Chomicz / Forum | RM, Anatol Chomicz / Forum

Produkcja żywności odpowiada za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych na świecie. Tylko w latach 2012-2017 emitowała ona do atmosfery 16 mld ton CO2 rocznie. Jak pisze Guardian, "o ile emisje niektórych innych wysokoemisyjnych sektorów, jak np. energetyka, zaczęły spadać w miarę zwiększania się inwestycji w tzw. czyste technologie, to produkcja żywności jest przedmiotem mniejszej uwagi ustawodawców". 

Według badania opublikowanego w czasopiśmie "Science", jeśli emisje CO2 związane z tym sektorem nie zmniejszą się, ich skumulowana ilość wyniesie pod koniec stulecia 1,356 gigaton.

To wystarczająca ilość, żeby podwyższyć średnią globalną temperaturę o więcej niż 1,5 stopnia C w stosunku do epoki przedindustrialnej do 2060 r. i o 2 stopnie do końca stulecia. Porozumienie paryskie zobowiązuje kraje do działania, które zatrzyma ocieplenie na maksymalnie 2 stopniach, z aspiracjami na zatrzymaniu go na 1,5.

Potrzebne duże zmiany w rolnictwie

– Potrzebujemy większego skupienia i starań, żeby zredukować emisje systemu produkcji żywności, które zwiększyły się ze względu na zmiany w diecie (zwiększenie spożycia pokarmów odzwierzęcych), wzrost populacji i zmiany w sposobie produkcji – tłumaczył Guardianowi Michael Clark, główny autor badania. 

Apel 11 tys. naukowców. "Mamy moralny obowiązek"

Wylesianie i wysuszanie torfowisk, bagien i innych terenów podmokłych jest jedną z głównych przyczyn kryzysu klimatycznego. Inne główne źródła związane z produkcją żywności to nawozy sztuczne, metan wytwarzany przez zwierzęta gospodarskie, metan pochodzący z ryżowisk oraz obornik zwierzęcy.

Jak pisze Guardian, zaprzestanie marnowania żywności oraz bardziej wydajne rolnictwo – ukierunkowane stosowanie nawozów i rolnictwo agroekologiczne, które przynosi większe plony – przyczyniłyby się do zmniejszenia emisji.

Wybrane dla Ciebie

Odkryli je w Mediolanie. Rysował je sam Leonardo da Vinci
Odkryli je w Mediolanie. Rysował je sam Leonardo da Vinci
Skrywają się w blasku Słońca. Planetoidy z okolic Wenus zagrażają Ziemi
Skrywają się w blasku Słońca. Planetoidy z okolic Wenus zagrażają Ziemi
Chmury na Wenus składają się głównie z wody. To odkrycie wiele zmienia
Chmury na Wenus składają się głównie z wody. To odkrycie wiele zmienia
Rosja wzmacnia lotnictwo. Armia dostała kolejne samoloty
Rosja wzmacnia lotnictwo. Armia dostała kolejne samoloty
Chiński wynalazek. Te podwodne centra danych mają oszczędzać energię
Chiński wynalazek. Te podwodne centra danych mają oszczędzać energię
Polska aplikacja do wykrywania uszkodzeń zwyciężyła w hackathonie NASA
Polska aplikacja do wykrywania uszkodzeń zwyciężyła w hackathonie NASA
Przetrząsnęli magazyny. Znaleźli dziesiątki haubic dla Ukrainy
Przetrząsnęli magazyny. Znaleźli dziesiątki haubic dla Ukrainy
Ukraińcy o polskim czołgu K2. Piszą, że może być gorszy niż oryginał
Ukraińcy o polskim czołgu K2. Piszą, że może być gorszy niż oryginał
Niezidentyfikowane obiekty na niebie. Kraj NATO zamknął lotnisko
Niezidentyfikowane obiekty na niebie. Kraj NATO zamknął lotnisko
1000 km/h to był dopiero początek. Jak szybko leciał najszybszy człowiek?
1000 km/h to był dopiero początek. Jak szybko leciał najszybszy człowiek?
Najdłużej żyjące zwierzę. Ten gatunek pamięta czasy Jezusa
Najdłużej żyjące zwierzę. Ten gatunek pamięta czasy Jezusa
Rosja wciąż ma spore możliwości. Ostrzeżenie ukraińskiego wojskowego
Rosja wciąż ma spore możliwości. Ostrzeżenie ukraińskiego wojskowego