Są kluczowe. Warto rozwijać zmysły w codziennym życiu
Zmysły smaku i węchu to nie tylko narzędzia pozwalające cieszyć się jedzeniem – mają one również ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, bezpieczeństwa i relacji społecznych, a ich trening może pozytywnie wpływać na jakość życia.
Zmysły smaku i węchu odgrywają kluczową rolę nie tylko w procesie odżywiania, lecz także w naszym życiu społecznym i biologicznym. Jak podaje Polska Agencja Prasowa, dzięki nim jesteśmy w stanie rozpoznać niebezpieczne substancje w pożywieniu, a jednocześnie pozostają one silnie powiązane z pamięcią oraz emocjami.
Genetyka i wrażliwość zmysłowa
Dr Grzegorz Sobek z Katedry Dietetyki Uniwersytetu Rzeszowskiego w rozmowie z PAP przypomina, że zdolność do rozpoznawania smaków i zapachów jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie. Około 25 proc. populacji ma obniżoną zdolność rozpoznawania smaków, kolejne 25 proc. to tzw. supertesterzy, a reszta to osoby przeciętne. Podobnie jest z węchem, gdzie każdy człowiek ma unikalny zestaw receptorów zapachowych.
- Podobnie wygląda kwestia węchu. Każdy człowiek posiada własny zestaw receptorów zapachowych, a brak niektórych z nich sprawia, że dana osoba słabiej (lub wcale) odbiera konkretne wonie. Te predyspozycje wykorzystuje się m.in. przy produkcji perfum czy w zawodzie sommeliera - powiedział specjalista.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polska ma nowy kawałek lądu. Zobacz, jak powstaje Wyspa Estyjska
Wpływ wieku na zmysły
Wiek również wpływa na nasze zdolności zmysłowe. Największą wrażliwość na bodźce smakowe i zapachowe osiągamy między 20. a 25. rokiem życia. Po 60. roku życia wrażliwość ta zaczyna spadać, co tłumaczy, dlaczego osoby starsze często używają więcej soli, aby odczuwać smaki tak jak kiedyś.
Różnice w odbiorze bodźców zmysłowych mogą wynikać z płci, stanów fizjologicznych czy stosowania używek. Kobiety w ciąży są bardziej wrażliwe na zapachy, podczas gdy osoby palące papierosy mają obniżoną wrażliwość sensoryczną. Choroby, takie jak cukrzyca typu 1, również mogą pogarszać zdolność rozpoznawania smaków i zapachów.
Znaczenie diety i emocji
- Smak i węch, choć czasami niedoceniane, są w naszym życiu bardzo ważne. Wpływają na odżywianie, bezpieczeństwo zdrowotne, pamięć i emocje. Dlatego warto dbać o ich sprawność poprzez odpowiednią dietę, unikanie używek i aktywne trenowanie percepcji - podsumował specjalista.
Dr Sobek podkreśla, że zmysły smaku i węchu można trenować. Poprzez świadome kosztowanie potraw i wąchanie różnych produktów możemy rozwijać naszą wrażliwość zmysłową. Smak i węch, choć czasami niedoceniane, są kluczowe dla naszego zdrowia i emocji, dlatego warto dbać o ich sprawność.