Naukowcy wydrukowali... sernik

Technologia druku 3D może zrewolucjonizować kuchnię. Naukowcy pokazując jej potencjał na tym polu wydrukowali... sernik. Jak przyznali, drukowanie artykułów spożywczych może zapewnić większą możliwość dostosowywania żywności do potrzeb danej osoby, poprawić jej bezpieczeństwo i umożliwić użytkownikom łatwiejszą kontrolę zawartości składników odżywczych w posiłkach.

Sernik z drukarki 3D
Sernik z drukarki 3D
Źródło zdjęć: © dzienniknaukowy.pl

Technologia druku trójwymiarowego wykorzystywana jest do wielu rzeczy. Za jej pomocą powstają domy, protezy (więcej na ten temat w tekście: Student weterynarii z Wrocławia drukuje protezy dla okaleczonych psów), implanty (Lekarze wszczepili kobiecie ucho wydrukowane z jej własnych komórek), a nawet organy, jak serce (Naukowcy wydrukowali serce z komórek pacjenta). Teraz naukowcy z Columbia University oraz z Pace University skorzystali z tej technologii, by wydrukować... sernik. Choć pierwsze próby nie wypadły najlepiej, to z czasem uczeni dopracowali przepis i stworzyli ciasto, które przypomina dzieło kucharza.

Opis i wyniki prac zostały opublikowane na łamach pisma "npj Science of Food" (DOI: 10.1038/s41538-023-00182-6).

Żywność z drukarki 3D

Czy piekarniki, patelnie, samowary czy kuchenki mikrofalowe odejdą do lamusa? Być może. Prawdopodobnie stanie się to za sprawą drukarek 3D, jednak nie nastąpi to na pewno w najbliższym czasie. Naukowcy z Nowego Jorku podjęli próbę wydrukowania sernika. Udało się, ale jeśli chodzi o walory smakowe, to nie wyszło najlepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imperatory WP 2022 rozdane! Prezentujemy zwycięzców poszczególnych kategorii

Pierwsze drukarki 3D do wydruku żywności przystosowano dość dawno. Już w 2005 roku w laboratorium Hoda Lipsona na Columbia University prowadzono pierwsze eksperymenty. Do tej pory technologia ta ograniczała się do tworzenia potraw dwuskładnikowych, co było sporym ograniczeniem.

W nowych badaniach zespół Jonathana Blutingera zaprojektował specjalny system druku trójwymiarowego zdolny do konstruowania posiłków z siedmiu różnych składników, doposażając drukarkę 3D w dysze przeznaczone do wyciskania wybranych składników i programują drukarkę, aby dozowała je do przygotowywanych dań. Uzbroili też sprzęt w laser, który pozwala na obróbkę termiczną składników.

W przypadku sernika, którego drukowanie zajęło 30 minut, naukowcy użyli pasty z krakersów, masła orzechowego, dżemu truskawkowego, Nutelli, purée bananowego, posypki wiśniowej oraz lukru.

Drukowany sernik

Efekty pierwszych prób nie były zadowalające. Jednak z czasem uczeni dopracowali przepis i po pięciu nieudanych próbach powstał sernik, który przypominał prawdziwy sernik. Jak smakował? - Zdecydowanie smakowało jak coś, czego wcześniej nigdy nie próbowałem. Było nawet dobre, ale to nie jest konwencjonalna mieszanka. Nie jesteśmy szefami kuchni Michelin – zaznaczył Blutinger, główny autor publikacji.

Najbardziej udany przepis wykorzystywał krakersy jako podstawowy składnik każdej warstwy ciasta. Masło orzechowe i Nutella okazały się najlepsze jako warstwy wspierające, które tworzyły "kieszenie" dla bardziej miękkich składników: purée bananowego i dżemu. W ten sposób ciasto uzyskało sztywną strukturę i nie zapadało się.

The Future of Software-Controlled Cooking

- Sernik to najlepsza rzecz, jaką obecnie możemy zaprezentować, ale nasza drukarka może zrobić o wiele więcej. Możemy drukować kurczaki, wołowinę, warzywa i sery. Wszystko, co można zamienić w pastę, płyn lub proszek - powiedział Blutinger.

Technologia, która zrewolucjonizuje kuchnię?

Blutinger uważa, że drukowana żywność jest naturalną konsekwencją rozwoju tej technologii i konfrontacji jej z analogowym światem kuchenek, parowarów i patelni. Potencjalnie taki sprzęt może znaleźć zastosowanie niemal wszędzie, od producentów żywności po restauracje i domy. Drukarki 3D mogą być kolejnym krokiem w automatyzacji, uwalniając nas od konieczności przygotowywania dań.

Blutinger postrzega tę technologię również jako dobry sposób na śledzenie kalorii i precyzyjne kontrolowanie składników odżywczych, pomagając w przygotowywaniu żywności dla osób będących na różnorakich dietach.

I choć autorzy przyznają, że żywność z drukarki należy zakwalifikować jako żywność wysokoprzetworzoną, która, jak wykazało wiele badań, jest fatalna dla zdrowia, to twierdzą też, że zaprezentowane przez nich podejście do gotowania może pomóc rozwiązać ten problem, ponieważ możliwe jest precyzyjne skalibrowanie zawartości składników odżywczych i kalorii w żywności.

- Mamy ogromny problem z niską wartością odżywczą przetworzonej żywności. Drukowanie żywności w 3D nadal będzie oznaczać przetworzoną żywność, ale być może dla niektórych osób pozytywną wiadomością będzie to, że pozwoli na lepszą kontrolę i dostosowanie żywienia do konkretnych potrzeb – powiedział Christen Cooper z Pace University Nutrition and Dietetics.

Jednak technologia ta jest jeszcze w powijakach. Do wprowadzenia jej na rynek jeszcze długa droga. - Ponieważ drukowanie żywności 3D jest wciąż rodzącą się technologią, potrzebuje ekosystemu branż wspierających, takich jak producenci kartridży do żywności, czy nawet autorzy przepisów do tego typu urządzeń – wskazał Blutinger.

Źródło: Columbia University, fot. Jonathan Blutinger/Columbia Engineering

Źródło artykułu:DziennikNaukowy.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.