Rekiny są podobne do ludzi. Naukowcy to udowodnili

Rekiny są podobne do ludzi, przynajmniej pod względem odczuwania smaku. Naukowcy z Niemiec udowodnili, że ryby te potrafią odczuwać gorzki smak. Do tej pory sądzono, że jest inaczej.

Rekiny są podobne do ludzi, choć nie wyglądają
Rekiny są podobne do ludzi, choć nie wyglądają
Źródło zdjęć: © Getty Images | Stephen Frink
oprac. KLT

29.11.2023 | aktual.: 20.01.2024 17:56

Naukowcy z niemieckich uniwersytetów w Kolonii i Freising dokonali odkrycia, które rzuca nowe światło na ewolucję zmysłów smaku. W wyniku badań genetycznych dowiedziono, że rekiny, podobnie jak ludzie, są w stanie odczuwać gorzki smak. Wyniki tych badań zostały opublikowane na łamach prestiżowego tygodnika naukowego "PNAS".

Badania genetyczne wykazały, że rekiny, które są jednymi z najstarszych gatunków na Ziemi, już od najdawniejszych czasów posiadały receptory gorzkiego smaku. Interesujące jest to, że podobne receptory są obecne również u ludzi, pomimo tego, że ostatni wspólny przodek rekinów i ludzi żył aż 500 mlnlat temu. To odkrycie zostało dokonane przez zespół niemieckich naukowców, którzy przeprowadzili badania na uniwersytetach w Kolonii i Freising.

Rekiny podobne do ludzi

Naukowcy zidentyfikowali receptory gorzkiego smaku u 12 gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych, w tym rekinów i płaszczek. Odkryli, że te receptory należą do tzw. typu 2, który jest obecny również u ludzi. Receptory te umożliwiają rozpoznawanie gorzkiego i potencjalnie toksycznego pożywienia. Do tej pory uważano, że ten typ receptorów jest charakterystyczny wyłącznie dla kręgowców kostnoszkieletowych.

Dr Sigrun Korsching z Uniwersytetu w Kolonii podkreśla znaczenie tych badań, mówiąc: "Dzięki najnowszym badaniom można spojrzeć 500 mln lat wstecz na molekularne i funkcjonalne początki całej rodziny receptorów gorzkiego smaku".

Analiza genomów rekinów była do tej pory utrudniona ze względu na ich duże rozmiary. Sekwencjonowanie tych genomów jest bardziej skomplikowane i czasochłonne niż w przypadku wielu innych gatunków zwierząt. Jednak dzięki postępowi w technikach sekwencjonowania, naukowcy są teraz w stanie uzyskać coraz więcej informacji na temat genów ryb chrzęstnoszkieletowych.

W ramach badań naukowcy przeprowadzili analizę 94 gorzkich substancji, które są rozpoznawane przez człowieka. Okazało się, że 11 z nich jest również rozpoznawanych przez receptory rekinów. Co więcej, niektóre z tych substancji aktywują również receptory gorzkiego smaku u tak zwanej "żywej skamieniałości" – latimerii.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)