Przyszłość jest bezmięsna? Europejczycy chcą alternatywy
Czy będziemy jeść coraz mnie mięsa? Najnowszy raport opublikowany przez Radę Naukową Akademii Europejskich (EASAC) wskazuje, że alternatywne źródła białka będą ogrywać znaczącą rolę w diecie Europejczyków.
Alternatywne źródła białka odgrywają coraz większą rolę w realizacji unijnej strategii białkowej, której priorytetem jest rozwój zrównoważonych systemów żywnościowych. Jak wskazuje raport EASAC, cytowany przez Polską Akademię Nauk, rynek zamienników mięsa rozwija się bardzo dynamicznie, obejmując różnorodne rozwiązania – od białek roślinnych, przez wykorzystanie owadów i fermentację mikrobiologiczną, aż po mięso hodowane w warunkach laboratoryjnych.
Jak podaje Polska Agencja Prasowa, dokument oferuje politykom naukowo uzasadniony plan działania, który ma na celu pogodzenie zobowiązań klimatycznych z ochroną zdrowia publicznego i odpornością systemu żywnościowego. Prof. Bert Rima, przewodniczący grupy roboczej, podkreśla, że Unia Europejska powinna już teraz wspierać innowacje w zakresie alternatyw dla mięsa, dbając o bezpieczeństwo żywności i ochronę konsumentów.
Zmiany na talerzach Europejczyków
Raport sugeruje, że przyszłe pokolenia w Europie będą spożywać mniej mięsa. To może być korzystne zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. Wskazuje na korzyści środowiskowe, jakie mogą przynieść alternatywy dla mięsa, takie jak owady czy fermentacja mikrobiologiczna, które mają minimalny wpływ na środowisko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polska ma nowy kawałek lądu. Zobacz, jak powstaje Wyspa Estyjska
Choć fermentacja mikrobiologiczna i mięso hodowane uchodzą za jedne z najbardziej innowacyjnych rozwiązań w obszarze alternatywnych źródeł białka, ich rozwój wciąż ograniczają wysokie koszty produkcji oraz problemy z osiągnięciem odpowiedniej skali. Eksperci EASAC podkreślają, że kluczowe dla przezwyciężenia tych barier jest strategiczne wsparcie ze strony sektora publicznego. Obejmujące zarówno finansowanie badań, jak i stworzenie przejrzystych ram politycznych sprzyjających bezpiecznym i zrównoważonym innowacjom.
Autorzy raportu EASAC wskazują na konieczność podjęcia zdecydowanych działań politycznych, formułując sześć pilnych apeli skierowanych do decydentów. Wśród nich znalazło się m.in. wprowadzenie jednolitych standardów etykietowania, które obejmowałyby zarówno informacje o wartości odżywczej produktów, jak i ich wpływie na środowisko. Równocześnie podkreślono potrzebę tworzenia sprzyjających warunków dla innowacji poprzez zwiększone inwestycje w badania i rozwój, co ma kluczowe znaczenie dla rozwoju zrównoważonej produkcji białka w Europie.
W UE średnie dzienne spożycie białka wynosi 82 g na osobę, z czego 49 g pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Produkcja zwierzęca odpowiada za 60 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych w systemie żywnościowym. Aby pozostać w granicach planetarnych, emisje związane z żywnością w UE muszą zostać zmniejszone o 90 proc.