Poranna kawa i zdrowie. Eksperci ostrzegają, że wiele osób pije ją źle
Najnowsze badania potwierdzają, że picie kawy przed śniadaniem może bardzo niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ku zaskoczeniu ekspertów, największym zagrożeniem jest wpływ kofeiny na nasz metabolizm.
01.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najnowsze badania przeprowadzone w Center for Nutrition, Exercise & Metabolism na University of Bath (Wielka Brytania) dotyczą tego, w jaki sposób zaburzenia snu oraz pobudzenie wywołane przez mocną, czarną kawę wpływa na nasz metabolizm.
Naukowcy wykazują, że chociaż jedna, kiepska noc nie wpłynie mocno na nasz metabolizm, picie kawy jako sposobu na rozbudzenie się o poranku może negatywnie wpłynąć na kontrolę poziomu glukozy we krwi. To z kolei może mieć daleko idące konsekwencje. Utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia takich chorób, jak cukrzyca czy choroby serca.
W teście wzięło udział 29 zdrowych mężczyzn i kobiet, którym w przypadkowej kolejności zapewniono następujące warunki nocnego wypoczynku:
- jednej nocy uczestnicy badania spali normalnie i zostali poproszeni o spożycie słodkiego napoju po przebudzeniu się rano;
- innej nocy naukowcy budzili uczestników, co godzinę, a rano podali im ten sam słodki napój, co w poprzednim teście;
- w trzecim przypadku uczestnicy znów byli budzeni w nocy, ale przed podaniem słodkiego napoju, najpierw podano im mocną, czarną kawę.
Napój, który był podawany uczestnikom badania, pod względem wartości energetycznej odzwierciedlał typowe śniadanie. Następnie przebadano u wszystkich poziom glukozy we krwi, by sprawdzić, jak różne warunki nocnego wypoczynku wpłynęły na ich metabolizm.
Poranna kawa niekoniecznie zdrowa
W każdym przypadku samo zakłócenie snu nie miało znaczącego wpływu. Naukowcy podkreślają jednak, że chroniczne problemy ze snem mogą już negatywnie wpłynąć na nasz metabolizm i ogólnie na zdrowie. Jednak badanie pokazało również, że czarna kawa wypita przed śniadaniem obniżyła o 50 proc. odpowiedź organizmu na podanie glukozy w słodkim napoju. Badanie potwierdza wcześniejsze przypuszczenia ekspertów, że kawa może przyczyniać się do rozwoju insulinoodporności.
- Wiemy, że prawie połowa z nas budzi się rano i zanim zrobi cokolwiek innego, pije kawę - intuicyjnie im bardziej jesteśmy zmęczeni, tym mocniejsza kawa - wyjaśnia profesor James Betts, dyrektor Centrum Żywienia, Ćwiczeń i Metabolizmu na Uniwersytecie w Bath, który nadzorował prace. - Do tej pory mieliśmy ograniczoną wiedzę na temat tego, jak wpływa to na nasz organizm, w szczególności w zakresie kontroli metabolizmu i poziomu cukru we krwi.
Innymi słowy, aby zachować zdrowie, przed poranną kawą najlepiej jest zjeść śniadanie. Warto o tym pamiętać, że dzisiaj, 1 października świętujemy Światowy Dzień Kawy. Z pełnym opisem badania możecie zapoznać się na łamach British Journal of Nutrition.