Pizza Hut też pozwoli zrezygnować z szynki lub salami. Alternatywą "roślinne mięso"

Pizza Hut też pozwoli zrezygnować z szynki lub salami. Alternatywą "roślinne mięso"

Pizza Hut też pozwoli zrezygnować z szynki lub salami. Alternatywą "roślinne mięso"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Adam Bednarek
17.12.2019 09:08, aktualizacja: 17.12.2019 10:29

Pizza Hut to kolejna duża sieć fast foodów, która otwiera się na osoby rezygnujące z mięsa. Na początek w kilku wybranych pizzeriach będzie można wybrać roślinne mięso zamiast szynki, kurczaka czy salami.

Ruch Pizza Hut nie dziwi. W jednym z lokali KFC w Atlancie firma postanowiła próbnie wprowadzić kubełek KFC z wegańskim substytutem kurczaka. Produkt zrobił furorę i wyprzedał się w pięć godzin. Alternatywę dla mięsnego burgera znajdziemy też w McDonald's czy Burger King. Rozbudowane wegetariańskie menu to już nie cecha małych knajpek, a coraz częstsza decyzja restauracyjnych molochów.

Na razie jednak roślinne mięso pojawi się w kilku wybranych punktach Pizza Hut w Warszawie. Pizza MEATamorfoza będzie zawierać Beyond Meat, czyli roślinną alternatywę dla mięsa. Co ważne, na jednym "placku" się nie kończy - roślinne mięso będzie można stosować jako zamiennik na wszystkich pozycjach z menu.

Mój burger składał się z białka grochu, skrobi ziemniaczanej, oleju kokosowego i bobu. "Krwistości" nadaje mu sok z buraka. Jak twierdzą producenci, jeden kotlet zawiera 20g białka (roślinnego), czyli więcej niż w przypadku mięsa wołowego. (...) W smaku zupełnie jak mięso, a nawet trochę lepsze. Struktura kotleta bardzo podobna do mięsnej. Różnica taka, że w przypadku wołowiny mielibyśmy raczej nierówną powierzchnię kotleta, a w przypadku Beyond Burger jest on bardzo "ułożony".
Arkadiusz Stando

Arkadiusz Stando, który próbował takiej wersji burgera, obawiał się, że "na popularyzację takich smakołyków jak Beyond Burger przyjdzie nam poczekać". Na szczęście mięsna alternatywa wchodzi już do popularnych sieciówek, więc nie jest tak źle, jak mój redakcyjny kolega przewidywał.

Owszem, to na razie kilka wybranych punktów na mapie Warszawy - gdzie i tak wegetariańskich knajp jest sporo - ale sukces Wege Drwala z McDonald's, o którym było całkiem głośno w mediach społecznościowych, każe podejrzewać, że także reszta Polski doczeka się bezmięsnej pizzy.

- Jesteśmy świadomi, jak ważnym trendem jest ograniczanie ilości jedzonego mięsa. Trzymamy rękę na pulsie i chcemy wyjść naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu jego roślinnymi alternatywami. Prognozy dla rynku gastronomicznego są jasne: z roku na rok przybywa osób, które decydują się na dietę roślinną. Chcemy pokazać, że nawet tak popularne danie jak pizza może z powodzeniem odpowiadać na tendencje rynku gastronomicznego - mówi Tomasz Kwieciński, digital communication manager Pizza Hut.

Premiera bezmięsnej pizzy 18 grudnia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)