Nie taki słodki. Ten popularny słodzik może zwiększyć ryzyko udaru
Nowe badania sugerują, że popularny słodzik erytrytol może uszkadzać barierę krew-mózg, zwiększając ryzyko udaru. Odkrycia te budzą obawy o jego wpływ na zdrowie serca.
Erytrytol, powszechnie stosowany w produktach spożywczych jako zamiennik cukru, może mieć nieoczekiwane skutki dla zdrowia mózgu. Badania z Uniwersytetu Kolorado wskazują, że ten słodzik może uszkadzać komórki bariery krew-mózg, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka udaru.
Jak erytrytol wpływa na organizm?
W nowym badaniu naukowcy poddali komórki bariery krew-mózg działaniu erytrytolu w stężeniach typowych dla napojów gazowanych słodzonych tą substancją. W efekcie, naukowcy zaobserwowali reakcję łańcuchową uszkodzeń komórek, która może zwiększać podatność mózgu na zakrzepy krwi. Zakrzepy są główną przyczyną udaru mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polska ma nowy kawałek lądu. Zobacz, jak powstaje Wyspa Estyjska
Naukowcy dodatkowo odkryli, że erytrytol wywołuje stres oksydacyjny, który uszkadza komórki, zmniejszając ich zdolność do prawidłowego funkcjonowania. Co więcej, słodzik ten zakłóca równowagę między tlenkiem azotu a endoteliną-1, co może prowadzić do niebezpiecznego zwężenia naczyń krwionośnych.
Potencjalne zagrożenia dla zdrowia
Badania laboratoryjne wykazały, że erytrytol może blokować naturalne mechanizmy obronne organizmu przed zakrzepami krwi. Choć badania te były prowadzone na komórkach w laboratorium, a nie na żywych organizmach, wyniki są zgodne z wcześniejszymi obserwacjami, które łączą spożycie erytrytolu z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Co jeszcze bardziej niepokojące, erytrytol negatywnie wpływał na naturalną obronę organizmu przed zakrzepami. Według Science Alert, zazwyczaj, gdy w naczyniach krwionośnych tworzą się zakrzepy, komórki uwalniają "substancję rozbijającą zakrzepy", zwaną tkankowym aktywatorem plazminogenu. Jej zadaniem jest rozpuszczać zator, zanim ten zdąży spowodować udar. Jednak słodzik blokował ten mechanizm ochronny, potencjalnie pozostawiając zakrzepy bez przeszkód.
Warto jednak podkreślić, że badania miały pewne ograniczenia. Przeprowadzane one były na wyizolowanych komórkach z szalek laboratoryjnych, nie zaś na żywych organizmach. Naukowcy uważają, że niezbędne są kolejne, bardziej wyszukane testy na jednostkach, które lepiej "naśladują" ludzką fizjologię.
Źródło: ScienceAlert