Dzieci chorują i umierają. "Wieczne chemikalia" zagrażają najmłodszym
Kobiety pijące wodę zanieczyszczoną PFAS są bardziej narażone na problemy z ciążą, a ich dzieci poważnie chorują. Zaobserwowano, że niemowlęta, których matki miały styczność z chemikaliami mają niższą wagę urodzeniową, a śmiertelność niemowląt jest znacznie wyższa.
Najnowsze badania sugerują, że kobiety, które spożywają wodę z zanieczyszczonych studni, mogą być narażone na substancje PFAS, znane jako "wieczne chemikalia". Woda pochodząca z takich źródeł stwarza poważne zagrożenie nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci.
Dzieci są wyjątkowo wrażliwe
Jak podaje portal Science Alert, po długotrwałej ekspozycji na PFAS, u dzieci mogą pojawić się poważne problemy zdrowotne. Lekarze zaznaczają, że dzieci znacznie częśniej rodzą się wcześniej czy z niską wagą urodzeniową. Związki te są znane z tego, że utrzymują się w środowisku i kumulują w organizmach ludzi, nawet jeśli występują w niewielkich stężeniach.
Prof. Derek Lemoine i jego zespół z Uniwersytetu Arizony zbadał związki między lokalizacją studni zanieczyszczonych PFAS a wynikami porodowymi w New Hampshire. Najwyższe zagrożenia były odnotowywane w miejscach, gdzie woda pochodziła ze źródeł zlokalizowanych w dół strumienia od zanieczyszczonych miejsc.
TechNielogicznie [#1] - Czy misja Ignis była stratą pieniędzy?
Analiza danych z lat 2010-2019 pokazała, że kobiety korzystające z takich studni były znacznie bardziej narażone na urodzenie dziecka o niskiej wadze, wcześniactwo oraz nawet śmiertelność noworodków w ciągu pierwszego roku życia. Ryzyko urodzeń o wadze poniżej kilograma i wcześniactwa poniżej 28. tygodnia wzrosło dramatycznie.
Zagrożenie dla zdrowia, które odbija się na ekonomii
PFAS niesie za sobą ogromne ryzyko chorób, ale równiez konsekwencje ekonomiczne. Koszty wynikające z problemów związanych z niską wagą urodzeniową i wcześniactwem w USA oszacowano na miliardy dolarów rocznie.
Co to są PFAS i gdzie je znajdziemy?
PFAS (per- i polifluoroalkilowe substancje) to grupa około 10 tys. związków chemicznych stosowanych od lat 40. XX wieku. Ich największą zaletą jest odporność na tłuszcze, wodę, zabrudzenia i wysokie temperatury. Dzięki temu używa się ich w:
- naczyniach z powłoką teflonową (np. patelnie),
- odzieży wodoodpornej,
- opakowaniach jedzenia na wynos (np. pudełkach na pizzę, popcorn w mikrofali),
- kosmetykach (szczególnie długotrwałych, jak tusze czy podkłady),
- pianach gaśniczych.