Naukowcy mają sposób na pozbycie się mikroplastiku. Zadziwiająco prosty
Cząsteczki plastiku przenikają do naszych organizmów w niepokojących ilościach, głównie przez jedzenie i picie. Badacze z chińskich uczelni odkryli prosty i skuteczny sposób na ich usunięcie z wody.
Niewielkie fragmenty plastiku dostają się do naszych organizmów w niepokojących ilościach, głównie poprzez jedzenie i picie. W 2024 r. naukowcy odkryli prosty i skuteczny sposób na ich usunięcie z wody. Zespół z Uniwersytetu Medycznego w Guangzhou i Uniwersytetu Jinan w Chinach przeprowadził testy na wodzie miękkiej i twardej. Badania zostały opublikowane w naukowym czasopiśmie "Environmental Science & Technology Letters".
Skuteczność gotowania i filtrowania
"Nano- i mikroplastiki (NMP) w wodzie z kranu, które płyną z centralnych systemów uzdatniania wody, są coraz większym globalnym problemem, ponieważ stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi poprzez spożycie wody" - piszą badacze w swoim artykule. Dodali nanoplastiki i mikroplastiki do wody, a następnie gotowali ją i filtrowali osady. W niektórych przypadkach do 90 proc. cząsteczek zostało usunięte dzięki procesowi gotowania i filtrowania, choć skuteczność różniła się w zależności od rodzaju wody.
Największą zaletą tej metody jest to, że większość ludzi może ją zastosować, korzystając z tego, co już ma w kuchni. "Ta prosta strategia gotowania wody może usuwać nano- i mikroplastiki z wody z kranu i ma potencjał do nieszkodliwego zmniejszenia spożycia plastiku przez ludzi" - uważa główny autor badania inżynier biomedyczny Zimin Yu z Uniwersytetu Medycznego w Guangzhou i jego współpracownicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wpływ twardości wody
Większe stężenie NMP zostało usunięte z próbek twardej wody z kranu, która naturalnie tworzy osad z kamienia (węglan wapnia) podczas podgrzewania. "Nasze wyniki pokazały, że efektywność wytrącania nanoplastików wzrasta wraz ze wzrostem twardości wody podczas gotowania" - pisze zespół. Na przykład, od 34 proc. przy 80 mg L−1 do 84 proc. i 90 proc. przy 180 i 300 mg L−1 węglanu wapnia.
Nawet w miękkiej wodzie, gdzie rozpuszczone jest mniej węglanu wapnia, około jedna czwarta NMP została usunięta. Fragmenty plastiku pokryte osadem wapiennym można następnie usunąć za pomocą prostego filtra, takiego jak stalowa siatka używana do parzenia herbaty.
Długoterminowe korzyści
Wcześniejsze badania wykazały obecność fragmentów polistyrenu, polietylenu, polipropylenu i politereftalanu etylenu w wodzie pitnej, którą spożywamy codziennie w różnych ilościach. Aby przetestować strategię, badacze dodali jeszcze więcej cząstek nanoplastików, których liczba skutecznie się zmniejszyła.
"Picie gotowanej wody jest realną długoterminową strategią zmniejszenia globalnej ekspozycji na NMP" - piszą badacze, dodając, że "picie gotowanej wody jest jednak często uważane za lokalną tradycję i jest powszechne tylko w kilku regionach". Zespół badawczy ma nadzieję, że picie gotowanej wody stanie się bardziej powszechną praktyką, gdyż skutki spożywania plastiku są coraz poważniej zauważane na całym świecie.
Chociaż nie jest jeszcze pewne, jak bardzo szkodliwy jest ten plastik dla naszych organizmów, wiadomo, że nie jest to najzdrowsza przekąska. Plastik już został powiązany ze zmianami w mikrobiomie jelitowym i odpornością organizmu na antybiotyki. Zespół stojący za tym najnowszym badaniem chce zobaczyć więcej badań nad tym, jak gotowana woda może chronić nasze ciała przed sztucznymi materiałami i przeciwdziałać niepokojącym skutkom mikroplastików.
"Nasze wyniki potwierdziły wysoce wykonalną strategię zmniejszenia ekspozycji ludzi na NMP i ustanowiły podstawę do dalszych badań z dużo większą liczbą próbek" - piszą autorzy badania opublikowanego w "Environmental Science & Technology Letters".