Może pomóc w walce z rakiem. Ten owoc nie jest w Polsce popularny
Naukowcy odkryli, że guawa zawiera molekułę mogącą zwalczać raka wątroby. Badania opublikowane przez badaczy z Uniwersytetu w Delaware wskazują na potencjał syntetycznego tworzenia tej substancji.
Naukowcy z Uniwersytetu Delaware odkryli, że liście i kora guawy zawierają molekułę o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, a do tego również przeciwnowotworowych. Badania prowadzone przez profesora Williama Chaina wykazały, że może ona pomóc w walce z rakiem wątroby.
Nowa metoda syntezy
Badania opublikowane w czasopiśmie "Angewandte Chemie" ujawniły sposób na opracowanie syntetycznej formy cząsteczki guawy, o której wiadomo, że zwalcza te śmiertelne nowotwory.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przelot Black Hawków nad Warszawą
Korzystając z procesu zwanego całkowitą syntezą produktu naturalnego, naukowcy opracowali "ścieżkę", która wykorzystuje powszechnie dostępne substancje chemiczne do replikacji cząsteczek występujących w roślinie.
Potencjalna możliwość rozwoju
– Większość klinicznie zatwierdzonych leków jest wytwarzana z produktów naturalnych lub na nich oparta – powiedział prof Chain cytowany przez Science Daily. – Nie ma wystarczająco dużo zasobów naturalnych, aby wytwarzać wystarczającą liczbę leków. Teraz chemicy będą mogli wziąć nasze manuskrypty, postępować zgodnie z naszą "recepturą" i sami ją stworzyć – dodał.
Zespół badawczy współpracuje z Amerykańskim Narodowym Instytutem Raka, aby zbadać, czy molekuła z guawy może być skuteczna w leczeniu innych rodzajów nowotworów. Jak podkreśla Liam O'Grady, doktorant i pierwszy autor artykułu, odkrycie to otwiera nowe możliwości w badaniach nad rakiem.