Logowanie do konta Google. Blokada, problem z odzyskaniem konta? Podpowiadamy, co zrobić

Strona głównaLogowanie do konta Google. Blokada, problem z odzyskaniem konta? Podpowiadamy, co zrobić
13.12.2020 19:12
Logowanie do konta Google. Co zrobić, gdy zostało zablokowane? (Photo by Ali Balikci/Anadolu Agency/Getty Images)
Logowanie do konta Google. Co zrobić, gdy zostało zablokowane? (Photo by Ali Balikci/Anadolu Agency/Getty Images)
Źródło zdjęć: © Getty Images | Anadolu Agency

Twoje konto Google zostało zablokowane? Wyjaśniamy, z czego mogła wyniknąć taka sytuacja i co zrobić, by przywrócić swoje konto. Oto kilka przydatnych informacji na temat logowania do Google, gdy pojawiła się blokada na koncie.

Logowanie do konta Google może być zablokowane, jeśli nasze konto zostało wyłączone lub nastąpiła na nim aktywność, która może zagrozić bezpieczeństwu naszych danych. W drugim przypadku zostaniemy poinformowani o próbie logowania na nasze konto oraz poproszeni o potwierdzenie tożsamości. W przypadku trwałej blokady konta Google niestety będziemy musieli się nieco bardziej nagimnastykować. 

Potwierdzanie tożsamości logowania

Aby uchronić konto przed zablokowaniem lub przejęciem przez cyberprzestępcę, Google może poprosić nas o weryfikację tożsamości. Taki komunikat powinniśmy otrzymać, gdy nastąpi próba: 

  • zmiany hasła,
  • wyświetlenia zapisanych haseł,
  • pobrania danych osobowych,
  • włączona została weryfikacja dwuetapowa.

W takim wypadku Google może poprosić o weryfikację tożsamości za pośrednictwem pomocniczego adresu e-mail lub numeru telefonu. Jeżeli nie możemy potwierdzić naszej tożsamości, to nie jest jeszcze koniec świata. Na szczęście w Centrum Pomocy Google znajdziemy szereg podpowiedzi, co zrobić gdy np. nie możemy skorzystać z telefonu do potwierdzenia naszych danych. 

Konto Google zostało zablokowane

Logowanie do konta Google, gdy jest na nim blokada, może być już nieco trudniejsze. Jeżeli nasze konto zostało wyłączone, to odpowiedni komunikat otrzymamy przy próbie logowania się, np. w przeglądarce. Najczęściej konto jest blokowane, kiedy zostaje naruszony regulamin korzystania z usług Google lub w jednym z poniższych przykładów:

  • przejęcie konta,
  • łamanie zasad dotyczących usług,
  • wykorzystywanie seksualne dzieci lub naruszenie ich praw,
  • tworzenie fałszywej tożsamości w celu oszukiwania innych,
  • nękanie, dręczenie i kierowanie gróźb w internecie,
  • podszywanie się pod inne osoby w celu rozprzestrzeniania nieprawdziwych informacji,
  • spamowanie,
  • udostępnianie treści terrorystycznych,
  • tworzenie treści o charakterze jednoznacznie seksualnym (np. rozprzestrzenianie nagości, materiałów pornograficznych, przekierowania ruchu do komercyjnych witryn pornograficznych) 

Zobacz: Jak przedłużyć życie smartfonu? [Wideo]

Przywracanie i logowanie do konta Google

Gdy konto Google jest zablokowane, próbując się logować na nie, otrzymasz komunikat o błędzie lub zostaniesz przekierowany na stronę Pomocy Google. W takim przypadku konieczne będzie wysłanie prośby o przywrócenie konta. W tym celu:

  • zaloguj się na konto Google,
  • wybierz Spróbuj przywrócić konto,
  • postępuj zgodnie z instrukcją.

Możliwe również, że pojawi się komunikat, że możesz pobrać część swoich danych z zablokowanego konta. Jeśli tak, pojawi się taka informacja na stronie logowania. Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy na wasze pytania dotyczące problemu z zalogowaniem na zablokowane konto Google. Jeśli szukacie też praktycznych porad na temat zarządzania swoim kontem i usługami Google, zajrzyjcie do naszych poradników:  

Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)